• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Emoties laaien op bij WK-goud voor Cielo en Oen

  De Braziliaanse Cesar Cielo heeft het moeilijk.

  Op het WK zwemmen in Sjanghai heeft Cesar Cielo het goud veroverd op de 50 meter vlinderslag. De Braziliaan werd nog maar pas vrijgesproken in een dopingzaak en reageerde erg emotioneel. Ook op de 100 meter schoolslag was er emotie, waar de Noor Alexander Dale Oen won.

  Amper vier dagen nadat hij voor het TAS wegkomen was met een waarschuwing voor een positieve plas, zwom Cesar Cielo dus naar het goud, in 23"10.

  De emoties werden de Braziliaan te veel: hij barstte in het zwembad in tranen uit en deed dat nog eens over op het podium. Andere zwemmers vinden de deelname van Cielo oneerlijk, ook in het publiek klonk hier en daar gefluit.

  Cielo: "Ik kom uit een moeilijke periode, maar ik ben blij dat ik erbij ben en dat ik hier mag zwemmen. Dat ik goud pak, is geweldig. En vanaf nu kan ik me helemaal richten op mijn volgende wedstrijd."

  Noor Dale Oen pakt goud voor zijn getroffen land

  Op de 100 meter schoolslag zegevierde de topfavoriet Alexander Dale Oen. Na de dramatische gebeurtenissen in zijn land betrad hij de arena met een zwart rouwbandje en wees hij naar de vlag op zijn outfit. 

  Dale Oen won met overmacht, in 57"71, voor de Italiaan Fabio Scozzoli (59"42). "De voorbije dagen beleefden we heel wat hoogtes en laagtes. Maar het belangrijkste was om samen met mijn landgenoten de gebeurtenissen te dragen."

  "Het leven gaat nu voort en wij zullen nooit de slachtoffers vergeten, die voor altijd in ons hart zullen blijven", zei Dale Oen na zijn titelrace.