Deus ex machina: Decroix alsnog 22e Belg in Pyeongchang: "Viel bijna van mijn stoel"

wo 07/02/2018 - 16:40 Skiester Marjolein Decroix mag dan toch met België meedoen aan de Winterspelen. De internationale skifederatie (FIS) had nog een plaats voor België, Decroix kreeg die. Ze zal uitkomen in de slalom. Eind januari trok Decroix nog vergeefs naar de rechter, omdat ze naast de Belgische selectie viel.

De olympische droom van Decroix komt dus uit. De 25-jarige skiester was op 25 januari niet bij de 3 skiërs die België op dat moment mocht uitsturen van de internationale bond. 

De 3 plaatsen gingen naar Kim Vanreusel, Kai Alaerts en Sam Maes. Over de eerste 2 bestond geen twijfel, maar over Maes wel. Hij kreeg de plaats van de geblesseerde Armand Marchant, waarover intern was afgesproken dat een man zou vervangen worden door een man.

Marjolein Decroix, die eigenlijk in de Belgische selectieranking hoger stond dan Maes, trok daarop naar de rechter. Ze ving bot.

Maar 2 dagen voor de openingsceremonie klaarde de lucht op met volgende mededeling van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC): "De FIS heeft een bijkomende reallocatieplaats toegekend aan het BOIC voor de Olympische Winterspelen. Het BOIC, dat het voorstel van de Koninklijke Belgische Skifederatie volgt, heeft deze reallocatie toegekend aan Marjolein Decroix. Zij neemt deel in de discipline slalom."

Team Belgium telt dus 22 atleten en 1 reserve (voor de bobslee).

Sneeuwsport Vlaanderen

Decroix: "Viel bijna van mijn stoel"

Radio 2 West-Vlaanderen kreeg een overgelukkige Decroix - die morgen nog een wedstrijd skiet in Frankrijk - als eerste aan de lijn: "Ik viel bijna van mijn stoel, toen ik het telefoontje kreeg. Ik dacht eerst aan een grap. Ik heb mijn kamergenote gevraagd om eens in mijn arm te knijpen. Het is te gek voor woorden: na alle chaos en de problemen van de laatste weken is er nu toch een positieve eindnoot."

"Nu is het alle hens aan dek om op tijd in Zuid-Korea te geraken. Mijn wedstrijd, de slalom, is de 14e februari."

Wat gebeurt er nu? "Ik hoop een positieve boost te krijgen. Ik ga morgen nog alles geven. Vrijdagochtend heb ik ook nog een wedstrijd, daarna is het met de tgv naar Parijs, waar ik 's avonds - als ze me nog op de vlucht krijgen - vertrek. Het zal een hectische bedoening worden, maar ik ga er alles aan doen om het zo goed mogelijk te laten verlopen."

"Ik heb de laatste week amper geslapen, ik had veel nachtmerries. Het is zeker niet makkelijk geweest. De reis zal ook lang duren en dan is er nog de jetlag. Het is niet ideaal, maar het wordt de ervaring van mijn leven. Ik heb er al voor gevochten, nu is het aan mij om het te doen."

Tweets:

Belgen in de Winterspelen

 

atleet sport discipline
Loena Hendrickx kunstschaatsen individuele competitie
Jorik Hendrickx kunstschaatsen individuele competitie
Ward Pétré shorttrack 1.500 meter
Jens Almey shorttrack 1.500 meter
Bart Swings schaatsen 1.500 meter, 5.000 meter, massastart
Mathias Vosté schaatsen 500, 1.000 meter
Jelena Peeters schaatsen 1.500 meter, 5.000 meter
Kim Meylemans skeleton  
Elfje Willemsen bobslee  
Sara Aerts bobslee  
An Vannieuwenhuyse bobslee  
Sophie Vercruyssen bobslee  
Thierry Langer langlaufen 15 km vrije stijl
Seppe Smits snowboard slopestyle en Big Air
Sebbe De Buck snowboard slopestyle en Big Air
Stef Vandeweyer snowboard slopestyle en Big Air
Florent Claude biatlon 10 km sprint, 12,5 km achtervolging, 20 km indiv., even. massastart
Michaël Rösch biatlon 10 km sprint, 12,5 km achtervolging, 20 km indiv., even. massastart
Kim Vanreusel alpineskiën slalom, reuzenslalom, super G, afdaling, combiné
Kai Alaerts alpineskiën slalom
Sam Maes alpineskiën slalom, reuzenslalom
Marjolein Decroix alpineskiën slalom