Verenigde Staten en Servië spelen eerste halve finale basket bij de vrouwen

wo 4 augustus 2021 09:45
De Amerikaanse basketbalvrouwen gaan voor hun 7e olympische titel op rij.

De Amerikaanse basketbalvrouwen hebben zich op autoritaire wijze kunnen plaatsen voor de halve finale. Amerika had geen moeite met Australië: 79-55. Vrijdag nemen ze het in de halve finale op tegen Servië, dat met 77-70 won van China.

Op zoek naar hun zevende olympische goud op een rij, kende Amerika een moeizame start in de groepsfase. Ze wonnen wel elke wedstrijd, maar moesten telkens achtervolgen na het eerste kwart.

In de kwartfinale lieten de Amerikaanse basketbalvrouwen dat niet meer gebeuren. Tegen de nummer twee van de wereld, Austrailië, zagen we opnieuw de Amerikaanse dominantie die hen de voorbije zes Olympische Spelen aan het goud hielp.

De Amerikaanse Breanna Stewart nam haar ploeg op sleeptouw met 20 punten in de eerste helft. Al na het eerste kwart nam Amerika een riante voorsprong van 26-12. Halverwege stond het zelfs al 48-27.

In de tweede helft kon Australië Amerika niet meer bedreigen. En zo won Amerika de wedstrijd met een duidelijke 79-55 score.

Australië kon nog nooit winnen van Amerika op de Spelen. In 2000, 2004 en 2008 verloren ze zelfs drie Spelen op een rij de finale van de Amerikaanse basketbalvrouwen.

Samenvatting VS - Australië

Servië klopt China op weg naar halve finale

De Amerikaanse vrouwen kennen meteen ook hun tegenstander in de halve finale. Servië won de kwartfinale tegen China met 77-70. Uitblinker bij Servië was Jelena Brooks. De Servische was goed voor achttien punten.

Servië, goed voor brons op de spelen in Rio in 2016, ging met een voorsprong de rust in. Maar vooral in het tweede deel kwamen de Chinezen toch nog opzetten. China begon zelfs met een 9 punten voorsprong aan het laatste kwart.

Het was uiteindelijk een sterke Vasic die de Europese kampioen in het slot naar een nipte overwinning loodste.

China had de groepsfase als groepswinaar afgesloten, na een overwinning tegen de Belgian Cats (74-62).