Delegatieleider Spahl maakt halverwege de balans op: "Op weg om doel te bereiken"

za 31 juli 2021 20:11
Olav Spahl wil beter doen dan de 19 olympische diploma's van Rio in 2016.

De Olympische Spelen in Tokio zijn halfweg. Hoog tijd dus om de balans van onze Belgische atleten op te maken. De Belgen haalden in de eerste acht dagen 2 medailles en 12 olympische diploma's. Delegatieleider Olav Spahl is tevreden: "Elke dag eindigde een Belg in de top 8."

21 plaatsen in de top 8. Dat is wat het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) vooraf als doel stelde. Zo wou Olav Spahl, delegatieleider van Team Belgium, beter doen dan de 19 top 8-plaatsen op de vorige Spelen in Rio in 2016.

Halverwege de Spelen zitten de Belgen al aan 14 top 8-plaatsen. "Dat is een positief rapport", stelt Olav Spahl. "We zijn op de goede weg om het doel te bereiken."

Ter verduidelijking: in Rio zaten er wel 6 medailles bij op het einde. Na acht dagen staat de Belgische teller in Tokio voorlopig nog maar op 2 medailles. Wout van Aert won het zilver in de wegrit en Matthias Casse behaalde een bronzen medaille in het judo (-81kg).

"De resultaten zijn realistisch in vergelijking met de behaalde resultaten van de afgelopen jaren in de grote competities", zegt delegatieleider van Team Belgium Olav Spahl.

De Spelen in Rio waren natuurlijk een topeditie voor de Belgen (met twee gouden, twee zilveren en twee bronzen medailles). In Londen in 2012 stond de teller op het einde op drie (waarvan één zilveren en twee bronzen medailles) en in Peking in 2008 zelfs op twee (maar wel twee keer goud).

Het verschil tussen het podium en de vierde en vijfde plaats is soms verwaarloosbaar.

Olav Spahl, delegatieleider Team Belgium

"We spraken vooraf altijd van de top 8. Voorlopig zitten we aan slechts twee medailles, maar het verschil tussen podium en de vierde en vijfde plaats is soms verwaarloosbaar. Elke dag eindigt een Belg in de top 8. Dat zorgt voor een goede sfeer", stelt Spahl.

Naast de twee medailles verzamelde België ook al 12 olympische diploma's in Tokio. Zo grepen Marten Van Riel (triatlon), Lotte Kopecky (wegrit) en de 3X3-Lions (basketbal) nipt naast een medaille met een vierde plaats.

Lotte Kopecky greep op de wegrit net naast een medaille.

Er volgt natuurlijk nog een tweede helft in Tokio en ook daar liggen er nog wat kansen voor de Belgen. "Ik denk vooral aan het turnen, de atletiek, het kajak en de jumping. Ook de ploegsporten met hockey en basketbal doen het bovendien uitstekend", zegt Spahl.

Er zijn noch grote ontgoochelingen noch grote verrassingen geweest, op de basket 3x3 na natuurlijk.

"Er zijn noch grote ontgoochelingen noch grote verrassingen geweest, op de basketbal 3x3 na natuurlijk. Zij speelden het toernooi van hun leven. Ze kwalificeerden zich als laatste en verlieten het toernooi als vierde. Hopelijk is dit het startschot voor de verdere ontwikkeling van de discipline in ons land", besluit Olav Spahl.

De verrassing tot dusver op de Spelen waren de 3x3 Lions met een vierde plek.

San Marino beent België bij in medaillestand

De teller van de Belgen blijft al een aantal dagen stilstaan op twee stuks. Daarmee staat België op een 55ste plaats. We delen deze plaats met Cuba, Denemarken, Oeganda en ... San Marino!

De dwergstaat van een goede 30.000 inwoners behaalde onlangs zijn eerste medaille ooit op de Olympische Spelen. Alessandra Perilli werd de heldin van de natie met haar bronzen medaille in de trapcompetitie van het schieten.

Twee dagen later bezorgde diezelfde Perilli San Marino een tweede medaille op de Spelen. In de gemengde trapcompetitie van het schieten pakte ze het zilver met Gian Marco Berti.