Amerikaanse voetbalvrouwen knikkeren Oranje na strafschoppen uit het toernooi

vr 30 juli 2021 16:01
De Amerikaanse voetbalvrouwen mochten zegevieren.

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales. In een zenuwslopende kwartfinale tegen wereldkampioen Amerika kwam het na een 2-2-gelijkspel aan op strafschoppen. Daarin miste Oranje 2 keer.

Bekijk het verslag:

De kwartfinale was een heruitgave van de WK-finale van 2019. Toen trok Amerika met 2-0 aan het langste eind en dus aasden de Oranje Leeuwinnen op revanche. Ze begonnen dan ook goed aan de partij na een treffer van - wie anders dan - Vivianne Miedema.

Erop en erover dachten ze dan bij de VS en dat gebeurde ook. Een klein kwartier later stond het al 1-2 na doelpunten van Sam Mewis en Lynn Williams.

Miedema kon dat niet zomaar laten passeren en tekende voor haar 10e goal op deze Spelen. Nog een duizelingwekkend cijfer: Miedema scoorde al 83 keer in 100 interlands.

Martens mist strafschop in reguliere speeltijd

Tien minuten voor tijd kreeg Lieke Martens vanop de stip de ultieme kans om Nederland te kwalificeren voor de halve finale, maar de strafschop van de speelster van Barcelona werd gestuit door doelvrouw Alyssa Naeher.

Verlengingen dus. Daarin werden maar liefst 3 doelpunten (terecht) afgekeurd voor buitenspel, maar na 120 minuten voetballen hadden we nog geen winnaar.

In de strafschoppenreeks miste Miedema al meteen haar penalty en deed Aniek Nouwen hetzelfde. Einde verhaal dus voor de Oranje Leeuwinnen.

Amerika treft nu buurland Canada in de halve finale. In die andere halve finale nemen Australië en Zweden het tegen elkaar op.