Ga naar de inhoud

Team Sporza in Tokio: de mooiste arena? De heilige Budokan-tempel

 wo 28 juli 2021 02:56
Nippon Budokan
Voor Japanners is de Nippon Budokan een heilige tempel voor gevechtsporten.

De tweede medaille is binnen voor Team Belgium. Gisteren knokte Matthias Casse zich in Tokio naar olympisch brons. En dat in het Wembley van het judo: de Nippon Budokan-arena. Een heilige sport- en muziektempel.

Heilige plaats voor Japanse gevechtsporten

We hebben hier al prachtarena's gezien. Stuk voor stuk gloednieuwe sportstadions met karakter. De gymnastiekhal bestaat uit een mooie houtstructuur, het olympisch stadion is aangekleed met veel groen en het tennispark is omzoomd door rijen bomen (een heerlijke biotoop voor de luide krekels hier).

 

De meest legendarische sporthal staat in het centrum van Tokio: de Nippon Budokan. Voor Japanners een heilige plaats voor gevechtsporten zoals judo, karate en kendo.

 

De arena werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1964. Judo stond er de allereerste keer op het programma. De Nederlander Anton Geesink klopte er de Japanse favoriet Akio Kaminaga in de open klasse en verwierf daarmee eeuwige roem.

 

Het respect voor de boomlange Nederlander is en blijft groot. Zijn naam prijkt er naast die van vele Japanners in de inkomhal.

 

(de tekst gaat voort onder de foto)

de winnaars van het judotoernooi in 1964
De winnaars van het judotoernooi in 1964: 3 Japanners en 1 Nederlander (Anton Geesink).

Authentieke en oosterse grandeur

57 jaar geleden organiseerde Tokio een eerste keer de Olympische Spelen. Het atletiekstadion van 1964 heeft plaats moeten ruimen voor een gloednieuwe arena, de Nippon Budokan is overeind gebleven.

 

Het sportcomplex heeft de authentieke vorm van een Japanse tempel. Een unieke ervaring voor atleten en reporters die hier in een olympische quarantainebubbel leven en weinig tot niets van het typische Japan te zien krijgen.

 

De zitjes in de arena zijn vervangen door nieuwe exemplaren, voorts ademt de sporttempel nog altijd de oosterse grandeur van de golden sixties uit. 

 

De grandeur van de Japanse krijgskunst ook. Budokan betekent hal voor vechtsporten. De grootste meesters hebben er op de mat gestaan en krijgen een plaats op de erelijsten in de inkomhal.

 

Wat ons betreft mag de naam Matthias Casse er ook tussen. Hij knokte zich gisteren naar olympisch brons in de koningsklasse van het judo.

 

(scrol omlaag voor een streep livemuziek in Budokan)

erelijsten
Gewonnen in de Nippon Budokan? Dan komt je naam in de inkomhal te hangen.
Nippon Budokan
De Nippon Budokan heeft de typische vorm van een oosterse tempel.
Matthias Casse
Matthias Casse straalt met olympisch brons in de Nippon Budokan.
judo
Judo in de Nippon Budokan.

Live at Budokan: de Beatles, Queen, Taylor Swift...

Naast olympische judoka's - en volgende week de karetaka's - betreden ook heel wat internationale muziekbands de Budokan-arena.

 

De Beatles hebben er in 1966 hun eerste Japanse show gegeven, Bob Dylan heeft er in de jaren 70 een live-album opgenomen en ABBA heeft er in 1980 een allerlaatste keer opgetreden.

 

Ook nu staan er nog topartiesten op het podium. Metallica, Blur en Taylor Swift zijn er allemaal de revue gepasseerd. En Japanners lopen er storm voor J-Pop zoals Little Glee Monster.

 

Wij lopen er nu storm voor het olympisch judo- en karatetoernooi. Live at Budokan!

platenhoes
Uit de platenkast van onze commentator Marc Willems: Bob Dylan at Budokan, destijds gekocht voor 360 frank of nog geen 9 euro.
lees/bekijk ook: