Ga naar de inhoud

Discussie over handspel: "Reglement is gedrocht, vroeger was het beter"

 ma 19 oktober 2020 11:58
Bij Club Brugge was er zaterdag veel onvrede over de late penalty, gegeven na vermeend handspel van Mats Rits.
Bij Club Brugge was er zaterdag veel onvrede over de late penalty, gegeven na vermeend handspel van Mats Rits.

Er was afgelopen weekend, wellicht niet voor het laatst, weer veel te doen over de handspelregel in het voetbal. In het 2e deel van zijn wekelijkse analyse stelt Peter Vandenbempt vast dat een reglementswijziging die voor meer duidelijkheid moest zorgen alleen maar tot meer discussies heeft geleid.

"Vroeger was de regel over hands beter, duidelijker alvast. Als je de bal opzettelijk met de hand speelde, was het handspel. Wanneer iemand de bal tegen je hand of arm trapte, was het dus geen overtreding", legt Peter Vandenbempt uit

 

"Maar de heren die over de "laws of the game" gaan en daarover al eens vergaderen - het is veelzeggend dat dat gebeurt in een oud kasteel in Schotland - vonden dat het beter kon. Ze wilden de vereiste interpretatie van de ref - is het handspel vrijwillig of niet - uitsluiten om discussies te vermijden."

 

"Het gevolg is dat niemand nu nog precies weet hoe de vork aan de steel zit en dat handspel meer dan ooit onderwerp is van discussie en interpretatie, zoals zaterdag het fameuze handspel van Mats Rits tijdens Standard-Club Brugge."

Handspel is meer dan ooit onderwerp van discussie en interpretatie. Het reglement is een gedrocht.

Peter Vandenbempt

"Ik lees vandaag in twee verschillende kranten twee gewezen scheidsrechters - toch specialisten neem ik aan - die elkaar tegenspreken. Wat zou de rest van de voetbalwereld het dan nog kunnen snappen?"

 

"Hetzelfde geldt overigens voor het begrip "clear error", een fout waarbij de VAR moet ingrijpen en de ref naar het scherm moet roepen. Ook daar spreken ze elkaar tegen over een bepaalde fase. Er valt geen peil op te trekken."

 

"Over een paar weken mogen we naar Tubeke en dan zal de grote scheidsrechtersbaas ons een keer uitleggen hoe het nu precies in elkaar zit. Maar wat de uitleg ook is: het reglement is een gedrocht. Vandaar dat het misschien niet toevallig in Schotland tot stand gekomen is."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat zegt het reglement precies over handspel?

Er is sprake van handspel indien een speler:

 

  • vrijwillig de bal speelt met de hand of de arm, met inbegrip van de beweging van de hand of arm naar de bal.

  • rechtstreeks scoort in het doel van de tegenstrever met hand/arm, met inbegrip van de doelverdediger, zelfs indien dit accidenteel gebeurt.

  • nadat de bal zijn eigen hand/arm of die van een ploegmaat heeft geraakt, zelfs indien dit accidenteel gebeurt, en onmiddellijk scoort in het doel van de tegenstrever of een open scoringskans creëert.

  • de bal raakt met hand of arm wanneer 1) de hand/arm het lichaam onnatuurlijk groter maakt of 2) de hand/arm zich boven en/of achter het niveau van de schouder bevindt (tenzij hijzelf vrijwillig de bal speelt die dan de hand of arm raakt).

 

De hierboven beschreven overtredingen worden bestraft zelfs indien de bal
rechtstreeks de hand of arm raakt komende van het hoofd of lichaam (met inbegrip van de voeten) of van een andere speler die dichtbij staat.

Wanneer is er geen sprake van handspel?

Behalve voor de hierboven beschreven overtredingen is het geen overtreding indien de bal de hand of de arm raakt van een speler wanneer:

 

  • de bal rechtstreeks van de speler zijn eigen hoofd of lichaam komt (met inbegrip van de voet).

  • de bal rechtstreeks van het hoofd of lichaam van een andere speler komt die dichtbij staat (met inbegrip van de voet).

  • de hand of arm dicht tegen het lichaam is en het lichaam niet onnatuurlijk groter maakt.

  • een speler valt en de hand of arm is tussen het lichaam en de grond om het lichaam te ondersteunen, maar niet lateraal of verticaal uitgestrekt en weg van het lichaam.

Lees ook deel 1 van de analyse van Peter Vandenbempt:

Beluister de volledige analyse van Peter Vandenbempt