Ga naar de inhoud

Sportmythes (4): versnellen compressiekousen het herstel?

 do 23 juli 2020 12:37
" "
Compressiekousen en een cooling-down zijn stevig ingeburgerd in de (top)sport, maar is hun positieve invloed ook echt waarneembaar?

Wie (zware) fysieke arbeid heeft geleverd, hoopt 's anderendaags niet met al te stramme spieren te moeten opstaan. Compressiekousen en een coolingdown zijn stevig ingeburgerd in de (top)sport, maar is hun positieve invloed ook echt waarneembaar? 

Compressiekousen: sommige recreatieve sporters zijn er fan van, andere weten niet eens waar ze voor dienen.

 

Helpen ze alleen mentaal of bestaat er toch wetenschappelijk bewijs van de positieve effecten op het menselijke lichaam? 

"Vocht verdwijnt door aanhoudende druk"

Hoewel er in het verleden al veel discussie is geweest over het nut van compressiekousen, bewijzen ze volgens Servaas Bingé, voormalig ploegdokter van Lotto-Soudal, wel degelijk hun waarde.

 

“Als je sport, kan er zich vocht opstapelen in het weefsel van je benen, waardoor die wat kunnen opzwellen."

 

"Compressiekousen oefenen evenwel een aanhoudende druk uit, zodat het vocht geleidelijk aan verdwijnt.”

 

“Ze hebben dus zeker hun nut, maar of dit soort kousen ook effectief de prestatie bevordert, is moeilijk te zeggen.”

Compressiekousen zijn nuttig, maar of ze ook prestatiebevorderend zijn...?

Arts Servaas Bingé

Mentaal voordeel, maar wat met fysiologische pluspunten?

Ook Peter Hespel, inspanningsfysioloog aan de KU Leuven, brengt een nuance aan. “Compressiekousen helpen vooral mentaal. Het bewijs dat ze ook een echte fysiologische meerwaarde hebben, is zeer beperkt.”

 

Bingé: “Maar om blessures te voorkomen gebruikt de medische wereld ook vaak compressietherapie. Voor atleten die lange vliegtuigreizen voor de boeg hebben, zijn compressiekousen alvast zeer belangrijk."

 

"Wanneer je met je benen naar beneden zit, bevindt het vocht zich steeds op het laagste punt. Compressiekousen voorkomen dan dat de benen opzwellen.”

Chris Froome kiest voor compressiekousen bij een vliegtuigreis tijdens de Tour de France.

Wat zeggen de profsporters?

Tennisser Ruben Bemelmans benadrukt vooral het belang van compressiekousen tijdens vermoeiende reizen.

 

“Zelf gebruik ik ze tijdens vliegreizen naar bijvoorbeeld Australië of Amerika, waarbij je toch zeker langer dan 10 uur onderweg bent.”

 

“Recuperatie is zeer belangrijk en ik moet zeggen dat mijn benen echt veel frisser aanvoelen de dag nadien.”

 

Net als Bemelmans draagt ook renner Tim Declercq (Deceuninck-Quick-Step) compressiekousen op het vliegtuig. “Als we op de bus met onze benen omhoog kunnen liggen, zijn de kousen iets minder van belang.”

 

“Het blijft natuurlijk wel een persoonlijke keuze of je ze draagt of niet, maar tijdens vliegreizen bewijzen ze zeker hun nut."

 

Ten slotte beaamt ook marathonloper Koen Naert de waarde van compressiekousen: “Omdat ze helpen bij de recuperatie, draag ik ze na een wedstrijd. Ze stimuleren namelijk de bloedsomloop in het lichaam.”

Ik gebruik de kousen bij lange vliegreizen en mijn benen voelen de dag nadien veel frisser aan.

Tennisser Ruben Bemelmans

Is coolingdown ook een goed recuperatiemiddel?

Na zware wielerwedstrijden rijden de renners steevast nog enkele minuten op de rollen. Dit fenomeen, ook wel coolingdown genoemd, zou net als compressiekousen de recuperatie bevorderen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

 

Servaas Bingé haalt 2 belangrijke redenen aan: “Ten eerste bereiken renners na een wedstrijd vaak hun maximale hartslag. Het is dan ook beter om met de coolingdown het lichaam geleidelijk aan naar de rusttoestand te brengen.”

 

“Ook kan het lichaam de afvalstoffen, opgebouwd door de maximale inspanning, makkelijker afvoeren. Op die manier versnelt de coolingdown de recuperatie.”

 

Naast de positieve effecten op het lichaam hecht Tim Declercq ook belang aan het mentale aspect: “De coolingdown helpt me om even tot rust te komen na een hectische wedstrijd.”

Primoz Roglic kruipt na een etappe in de Vuelta nog even op de rollen om het herstel te bevorderen.

Tijd voor de conclusie:

Hoewel compressiekousen zeker en vast hun nut bewijzen, kunnen we niet met zekerheid zeggen of ze ook de prestatie verbeteren.

 

De kousen zijn niet alleen mentaal een steuntje in de rug, maar voorkomen door een aanhoudende druk ook opgezwollen benen tijdens lange (vlieg)reizen.

 

Bijgevolg wordt de compressietherapie ook voor blessurepreventie gebruikt.

 

Om de recuperatie te bevorderen doet de wielerwereld ook beroep op de coolingdown na een wedstrijd. Het lichaam komt niet alleen langzaam tot rust, maar kan ook de afvalstoffen na een zware fysieke inspanning makkelijker afvoeren.

 

Daarnaast is de coolingdown ook bevorderlijk voor de mentale gezondheid van sommige renners.

De "mythe" in een notendop:

  • Door de aanhoudende druk vermijden compressiekousen dat de benen opzwellen.
 
  • Of compressiekousen de prestatie bevorderen is moeilijk te zeggen.
 
  • Compressiekousen helpen mentaal.
 
  • Ook om blessures te voorkomen wordt compressietherapie gebruikt.
 
  • Zeker tijdens vliegreizen bewijzen compressiekousen hun nut.
 
  • Compressiekousen bevorderen de bloedsomloop.