Ga naar de inhoud

Tiesj Benoot: "Kopman in de Tour? Dat zeggen jullie. Ik ga niet voor het klassement"

 wo 1 juli 2020 19:31
Tiesj Benoot glimlacht op stage in Livigno.

Het wielerjaar 2020 telt tot dusver niet te veel koersdagen, maar Tiesj Benoot (26) heeft indruk gemaakt op zijn broodheer Sunweb. De Gentenaar wordt het speerpunt in de selectie voor de Ronde van Frankrijk, al nuanceert hij meteen zijn potentiële status als kopman. "We hebben een team van vrijbuiters."

Sunweb ontvouwde woensdag zijn plannen voor de grote rondes. Het achttal voor de Tour de France wordt gevormd door Tiesj Benoot, Cees Bol, Søren Kragh Andersen, Nicholas Roche, Joris Nieuwenhuis, Jasha Sütterlin, Nikias Arndt en Marc Hirschi.

Na zijn tweede plaats in Parijs-Nice lijkt Benoot de geknipte man voor het klassement of dus de kopman. "Dat ik kopman ben voor de Tour? Dat hebben jullie ervan gemaakt. Ik lees dat toch nergens in de communicatie van onze ploeg", kaatst Benoot de bal meteen terug.

 

"Het is de bedoeling om met een ploeg van vrijbuiters naar de Tour te gaan. We hebben niemand die voor het klassement zal gaan. Met meerdere renners mikken we op ritwinst."

 

"Cees Bol gaat voor de vlakke ritten en in de bergen hebben we ook meerdere opties om mee te gaan in een ontsnapping. Daar ben ik er zelf één van."

 

"In de breedte hebben we dus een sterke en polyvalente ploeg zonder klassementsrenner. Zo'n klassementsman zou veel opties op eigen succes wegnemen. Het is een team van vrijbuiters. We zullen aanvallen, om vaak vertegenwoordigd te zijn in de ontsnappingen."

"We zullen meteen waardeverhoudingen zien in de Tour"

Vorig jaar eindigde Tiesj Benoot 2e in de Tour-rit naar Brioude. "Zulke overgangsritten moeten me het best liggen, maar na Parijs-Nice mag ik ook vertrouwen hebben om in de bergritten mee te gaan voor winst."

 

Zal het parcours van deze Tour aanvallers als Benoot dan voldoende kansen gunnen? "Ik moet het nog eens in detail bekijken, maar de openingsdagen in Nice zijn meteen mooi."

 

"Ik ben daar tevreden mee, vooral omdat dat de nervositeit hopelijk zal wegnemen. Ik herinner me de Tour van 2018, waarin ik in de 4e rit al viel en naar huis moest. Die Tour was toen zo hectisch en gevaarlijk."

 

"Ook toen ik thuis naar de koers op tv keek, zag ik nog veel valpartijen. Toen volgde de eerste bergrit pas na de eerste rustdag. Nu zullen we meteen waardeverhoudingen zien en dat kan rust brengen in het peloton."

 

Dat het een atypische Tour zal worden door de coronapandemie, wuift Benoot ook min of meer weg. "Dat dacht ik oorspronkelijk wel, maar iedereen kan nu goed trainen en heeft tijd genoeg om zich voor te bereiden. Ik merk ook dat iedereen op hoogtestage kan gaan en dat zal dus wel meevallen."

Een atypische Tour door corona? Dat dacht ik oorspronkelijk wel, maar iedereen kan nu goed trainen en heeft tijd genoeg om zich voor te bereiden. 

Tiesj Benoot (Sunweb)

"Ik kom normaal goed uit een grote ronde en kijk dan uit naar de klassiekers die volgen"

Trainen op hoogte, dat doet Tiesj Benoot momenteel in Livigno (Italië). "Ik doe dat zeer graag. Na 3 maanden thuis te trainen is het een verademing om op minder vlakke wegen te fietsen."

 

"Vandaag kun je niet meer aan zo'n hoogtestage ontsnappen. Als je ziet wie hier allemaal is... Het tijdperk na epo wordt gekenmerkt door zulke stages. Je kunt bijna niet zonder om nog op een hoog niveau mee te spelen."

 

Benoot is intussen een vijftal dagen in Italië en trekt vanuit Livigno naar Oostenrijk voor een hoogtestage met zijn makkers van Sunweb.

 

"Onze ploeg rijdt geen koersen in juli, waardoor de Strade Bianche op 1 augustus mijn eerste koers wordt. Het wordt een kort seizoen, maar het wordt ook een lange periode zonder rustpauze. Normaal koers je nooit 12 weken aan één stuk."

 

"We rijden de klassiekers voor het eerst na een grote ronde (na de Tour) en dat zal een impact hebben. Een renner komt goed of minder goed uit een grote ronde en ook het weer kan een rol spelen."

 

"Als ik gespaard blijf van valpartijen en ziekte, dan kom ik normaal goed uit een grote ronde. En dan kijk ik uit naar Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen, die nu na een grote ronde volgen."

"Met een kopman kun je geen snipperdag nemen in de cols"

"In de Tour ga ik niet voor het klassement en kan ik ritten uitkiezen", stipt Tiesj Benoot nog eens duidelijk aan.

 

"Zo kan ik me in sommige ritten ook een beetje sparen. Ik kan dan krachten overhouden, want na de Tour volgt er elke week nog een klassieker."

 

"Met een kopman zou het lastiger zijn om een snipperdag te nemen in de cols. Op dat vlak zit ik dus in een ideale positie."