Ga naar de inhoud

meest recent

Sporza's coronatips met Maarten Vangramberen: "Podcasts voor bij het lopen"

 di 7 april 2020 14:45
Maarten Vangramberen is een fervent podcast-luisteraar.
Maarten Vangramberen is een fervent podcast-luisteraar.

Omdat de verveling hier en daar begint toe te slaan, geven de Sporza-gezichten tijdens de paasvakantie hun tips om de tijd op een nuttige manier te doden. Wat moet je lezen? Waarnaar moet je luisteren? En wat moet je bekijken? Vandaag: de tips van Maarten Vangramberen.

Boeken

  • "The Sports Gene" (David Epstein): een van de beste sportboeken ooit. Gaat over de fascinerende wereld van de genetische aanleg van topsporters.

 

  • "De renner" (Tim Krabbé): een klassieker. Steengoede roman over de liefde voor de fiets.

 

  • "Sapiens" (Yuval Noah Harari): je wordt ermee doodgeslagen als tip om te lezen, maar het is gewoon terecht. Het fascinerende verhaal van de mens verteld door een van de grootste denkers van vandaag.

Film/tv

  • "Diego Maradona" (Asif Kapadia): onlangs zag ik deze docufilm op mijn rollen. En het ging flink vooruit, want het is een sterke docu over een van de meest geniale voetballers ooit. Let op de geluidseffecten bij elk balcontact.

 

  • "After Life" (Netflix): een zwartkomische dramareeks rond Ricky Gervais. Soms hardop lachen, soms een traan onderdrukken.

 

  • "Fleabag" (BBC): het verhaal van het turbulente leven van een vrouw in Londen. Steengoede humor.

 

  • "Chernobyl" (binnenkort op Canvas): topreeks over kernramp in Oekraïne.

 

  • "La trêve" (Canvas): Belgische topfictie. De misdaadreeks speelt zich af in de Ardennen. Met muziek van Balthazar.

 

  • "Succession" (Telenet Play): het verhaal van een puissant rijke Amerikaanse familie.

Podcasts

  • "De Universiteit van Vlaanderen": ik vernoem die niet alleen omdat ik daar ambassadeur van ben, het is ook een heel goeie podcast. In elke aflevering behandelt een specialist één thema: van stamcellen of de batterij van een smartphone tot waarom je fastfood moet eten wanneer je ziek bent.  
 
  • "De Bourgondiërs" (Bart Van Loo): een bijzonder luisterspektakel over de fratsen van de Bourgondiërs van Jan Zonder Vrees tot Filips de Stoute. En dat allemaal vurig verteld door Bart Van Loo.

 

  • "Interne keuken" (Sven Speybrouck en Koen Fillet): één uur en vijftig minuten podcastplezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, allemaal non-fictie. Op Radio 1 kan je dat programma toch nooit aan één stuk beluisteren op een zaterdag. Ik doe vaak mijn langste looptraining van de week met Interne Keuken en als je echt IN het programma zit vliegen de kilometers voorbij.

 

  • "Winteruur" (Wim Helsen): de podcast van het onvolprezen tv-programma. Fijne teksten en gesprekjes die alle richtingen uitgaan met Wim Helsen.   
 
  • "Radio Bahamontes" (Ward Bogaert): heerlijke koersreportages van Ward Bogaert van het al even heerlijke wielermagazine.

 

  • "The Real Science of Sport Podcast" (Ross Tucker en Mike Finch): anderhalf uur lang de supersnelle Nike-schoen fileren bijvoorbeeld of de nieuwste technieken inzake recovery onder de loep nemen. Dat doet de Zuid-Afrikaanse sportwetenschapper Ross Tucker op een toegankelijke manier. De klank mocht wel beter. 

 

  • En ook nog: "De Tribune", "The Cycling Podcast", "De koers is van ons" en "Watts Occurring"

Nog andere tips om deze quarantaineperiode door te komen?

Je kunt er niet genoeg op hameren: blijf sporten of begin rustigaan met bewegen. Er komt meer en meer wetenschappelijk bewijs dat het vooral de zwaarlijvigen zijn die in de problemen komen door het Coronavirus. Ik zie meer en meer en niet-sporters nu toch sporten, wat goed is. Doe het vooral rustigaan. Wandelen is een hele goeie vorm van bewegen en je kunt ondertussen de beren achter het raam tellen, zelfs voor volwassenen een fijne bezigheid.

 

Als je toch gaat lopen en dat maar saai vindt: luister naar een podcast over een onderwerp dat je boeit, dan wordt het monotone doorprikt. En besef dat als je bent gaan sporten die Duvel of Westmalle Tripel nog beter smaakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.