Vande Broek: "Top 8 op EK voor Tigers is realistisch"

di 12/09/2017 - 16:50 De Yellow Tigers spelen eind deze maand in Georgië en Azerbeidzjan het EK volleybal, hun laatste afspraak van een druk zomerseizoen. Nadat ze jammerlijk naast een WK-ticket gegrepen hadden, gaan onze volleybalvrouwen er volop voor een top 8. Ze zitten wel in de groeps des doods met Servië, Nederland en Tsjechië.

België is de nummer 13 van de wereld, olympisch vicekampioen Servië 3e, Europees vicekampioen Nederland 8e en Tsjechië 23e. Enkel de groepswinnaar stoot door, de tweede en derde spelen barrages.

We zitten in poule des doods met Servië, Nederland en Tsjechië. Maar we kunnen onze ambitie waarmaken als we echt top zijn.
Gert Vande Broek

"Ondanks die zware loting is een plaats in de top 8 een realistische doelstelling", vertelt bondscoach Gert Vande Broek op een persmoment tijdens de voorbereidende stage in Brugge.

"We willen langs de barrages naar de kwartfinales gaan. Tegen Tsjechië wordt het dus alles of niks. Het is een land dat we aankunnen, dat hebben we in de WK-kwalificatie bewezen (3-2-winst voor België, red)."

"We leggen zeker niet de lat laag. Iedereen die iets van volleybal kent, is het erover eens: dit is de poule des doods. Servië en Nederland zijn twee van de favorieten voor het EK-goud en wat mij betreft ook de topfavorieten voor goud op het WK 2018 en op de Spelen 2020. En in de flankerende groep zit Italië."

"Top 8 is een juiste, hoge ambitie, maar wel een die we moeten kunnen waarmaken als we echt top zijn."

"Rehabiliteren na dubbele mokerslag"

De Yellow Tigers hadden al een drukke zomer met de World Grand Prix en twee WK-kwalificatierondes. In de eerste ronde eindigden ze tweede achter Italië in de tweede ronde derde achter Nederland en Bulgarije. Weg WK-ticket.

We willen ons rehabiliteren na de dubbele mokerslag die we kregen: WK missen en onder onze mogelijkheden spelen.
Gert Vande Broek

"Net daarom zijn deze stage, de fandag van zaterdag en de drie oefenduels tegen Duitsland zo belangrijk", schetst Vande Broek. "We willen ons rehabiliteren na de dubbele mokerslag die we kregen in Rotterdam. We misten niet alleen het WK, maar we speelden er ook onder onze mogelijkheden."

"Ik voel na 3 à 4 gretige trainingen dat die ontgoocheling aan het wegebben is."

"Met een plaats in de top 8 op het EK is er niets aan de hand: dan scoren we voldoende punten voor de Europese ranking en blijven we op het spoor van Tokio 2020."

Twee jaar geleden eindigde België voor eigen publiek ook in de top 8. Ze gingen er toen in de kwartfinales uit tegen Servië. In 2013 haalden ze hun beste resultaat: brons op het EK in Zwitserland en Duitsland.

Aanvoerster Leys: "Groepssessie na gemist WK"

Aanvoerster Charlotte Leys geeft toe dat het missen van het WK hard aankwam. "We staken de koppen bij elkaar in een groepssessie en besloten er op het EK alles aan te doen om top 8 te halen."

"Een EK is altijd uniek. Ondanks onze lastige poule willen we onze zomer op een positieve manier afsluiten."

"Op training werken we onder meer met videoanalyses hard aan de punten die niet goed waren in de WK-kwalificaties. We zoeken echt naar oplossingen en willen onszelf verbeteren."