Antwerpen: "We vragen solidariteit, maar we houden er niet mee op"

ma 11/09/2017 - 17:26 Topvolley Antwerpen zal niet deelnemen aan de nationale volleybalcompetitie. De club wil zijn financiële perikelen eerst oplossen en daarna de draad weer oppikken. Maar of dat plan zomaar uitgevoerd mag worden, is nog maar de vraag.

Antwerpen: "We houden er niet mee op"

Antwerpen bevestigt de geruchten: het zal dit seizoen niet deelnemen aan de competitie. "We beschikken niet over voldoende financiële middelen om het engagement met de spelers en staf aan te gaan", legt manager Tim Verreth aan Sporza uit.

"Er is al een hele weg afgelegd in ons saneringsplan, maar vandaag zijn we niet in staat om dat plan verder af te ronden en om met voldoende middelen aan de competitie te beginnen. Maar ik ontken met klem dat we ermee ophouden."

"Aan de volledige volleybalfamilie vragen we om solidariteit. We willen meer tijd om ons volledige plan af te ronden, zodat we vanuit een gezonde financiële situatie toch kunnen starten in de toekomst."

"We vragen dus een jaar uitstel en dat kan alleen als we solidariteit krijgen van de ligaclubs en de federatie. Op korte termijn is dit een bittere pil, maar als je op langere termijn denkt, dan is het beter om eerst ons reddingsplan uit te voeren. Dat lukt niet zonder solidariteit, waardoor we dus even bang moeten afwachten."

Federatie: "Plan staat niet in reglement"

"Het hing al een aantal seizoenen aan een zijden draadje", reageert Geert De Dobbeleer, algemeen directeur van de volleybalfederatie.

Kan het plan van Antwerpen - een jaartje pauzeren en daarna herbeginnen op het allerhoogste niveau - gerealiseerd worden?

"Dat kan helemaal niet. Dat staat niet in ons reglement. Het lijkt me ook een bijzonder rare constructie. We gaan er vanuit dat er zware financiële problemen zijn. Ik zie niet in hoe de situatie er na een jaar inactiviteit beter zou kunnen uitzien."

"We moeten alle clubs op dezelfde manier behandelen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun financieel beleid. En het management van Antwerpen heeft hier een verpletterende verantwoordelijkheid."

Liga: "Scenario met stamnummer in koelkast bestaat"

Hoe reageert de volleyballiga? Marc Spaenjers: "Er is een gebrek aan geld en Antwerpen heeft - dat is een beetje typisch Antwerps - ook boven zijn stand geleefd."

"De tering naar de nering zetten, dat is op een bepaald moment niet gebeurd. Je leunt dicht aan bij de top. Dan is het emotioneel zwaar om een stap terug te zetten. Maar zoiets is nefast geweest."

"Wat de gevolgen zijn? Het Belgische volleybal heeft nood aan volleybal in de grote steden. Antwerpen is een van de steden die thuishoren in dat landschap."

"Er is een scenario waarbij het stamnummer een jaartje in de koelkast wordt gestoken en waarbij de club een jaar later weer op het hoogste niveau kan starten. De Algemene Vergadering van de liga moet daarover beslissen en kan aan de federatie dan vragen om deze regel ook te hanteren. Er is dus een maar."