Coach: "Real en Barcelona geïnteresseerd in 16-jarige Belgian Lion"

wo 31/01/2018 - 15:36 De 16-jarige Haris Bratanovic is door bondscoach Eddy Casteels opgenomen in de preselectie van de Belgian Lions. "Hij is een van de grootste talenten met wie ik al gewerkt heb", zegt Olivier Foucart, coach aan de Topsportschool.

"Een van de grootste talenten"

Wie is Haris Bratanovic? "Een 16-jarige jongen in een volwassen lichaam. Hij is intussen 2,08m groot. Haris is heel gepassioneerd en is verslaafd aan basketbal", vertelt Olivier Foucart, die met Bratanovic werkt als coach aan de Topsportschool.

"Haris heeft Bosnische roots, maar een Belgisch paspoort. Hij is heel trots om voor België te kunnen spelen. Zijn club is derdeklasser Falco Gent en hij zit nu ook al drie jaar op de Topsportschool. Hij is een van de grootste talenten met wie ik al gewerkt heb."

"Dat hij nu in de preselectie van de nationale ploeg zit, is fantastisch, vooral voor hemzelf. Elke dag ademt en leeft die jongen basketbal. Het is ook de verdienste van zijn entourage, met onder meer ook 2 heel verstandige ouders die hem met de voeten op de grond houden."

"Interesse van Real Madrid en Barcelona"

Een 16-jarige bij de nationale ploeg, dat gebeurt niet elke dag. "Haris heeft op jonge leeftijd al heel wat zaken verwezenlijkt. Hij is echt heel gedreven met basketbal bezig en heeft de juiste ingesteldheid. Om de selectie van 12 spelers te halen, moeten er wel nog heel wat stappen gezet worden", weet Foucart.

"Het is geweldig om te zien hoe de staf van de nationale ploeg oog heeft voor jong talent en dat ze hem op de juiste manier willen warm maken om op dezelfde manier te blijven voortwerken."

"Momenteel zit Haris in een fase van zijn carrière waarin alles redelijk snel gaat. Vorige zomer heeft hij zijn eerste jeugd-EK gespeeld voor België en daar heeft hij heel wat fantastische dingen laten zien. Dat clubs als Barcelona of Real Madrid nu interesse tonen, heeft daar wel een stukje mee te maken."

"Misschien Belgische eersteklasser"

Haris Bratanovic speelt nu in 3e klasse. "Dat past perfect binnen het stappenplan en de doelen die we met hem voor ogen hebben. Het is zeker nodig om stap voor stap te gaan", legt Foucart uit.

"Aan de Topsportschool heeft hij de juiste begeleiding op individueel vlak en bij Falco Gent heeft hij de juiste begeleiding om op zijn progressie in te spelen. Hij vindt er de speelgelegenheid, spelvreugde en de juiste begeleiding die hij nodig heeft."

"Die begeleiding is echt belangrijk voor onze jongeren. We mogen geen stappen overslaan en moeten helpen om de juiste keuzes te maken. Zijn entourage en ook de Topsportschol zullen hem daarin begeleiden."

"NBA? Dromen mag"

Bratanovic tekende een poosje geleden voor een van de grootste agentschappen in de basketbalwereld. Betekent dat dat we hem niet aan het werk zullen zien in de Belgische 1e klasse? "Dat is nog niet helemaal zeker", zegt Foucart.

"Er is inderdaad heel wat buitenlandse interesse, maar ook van Belgische teams. Het is niet uitgesloten dat Haris zich voort zal ontwikkelen bij een Belgische eersteklasser, maar de doelstellingen en de visie van die club zullen heel belangrijk zijn in zijn keuze."

"De NBA? Dat is natuurlijk de droom van elke basketballer. Iedereen mag en moet dromen, dat zal Haris ook wel doen. Het kan een ultiem doel zijn, al is hij wel iemand die met de voeten op de grond staat. Tussen de fase waarin hij nu zit en een droom waarmaken, schuilt nog heel veel werk. Dat beseft hij zelf ook wel. Talent is geen garantie om er te geraken."