Wauters: "Een olympisch ticket speelt toch in mijn achterhoofd"

do 07/09/2017 - 20:45 Ann Wauters bereidt zich momenteel voor op het seizoen bij haar nieuwe club Yakin Dogu in Turkije. In Turkije zag ze ook haar mannelijke landgenoten aan het werk op het EK. "Los van de uitschakeling is zo'n EK altijd goed om ervaring op te doen", zei Wauters in een gesprek met Sporza.

"Yakin Dogu wil schitteren in mijn stokpaardje: de Euroliga"

2017 is een bijzonder jaar voor Wauters. Met de Belgian Cats won ze brons op het EK en op haar 36e begint ze ook (alweer) aan een nieuw avontuur bij een nieuwe club: Yakin Dogu uit Turkije. "Deze club won vorig jaar de Turkse titel, de beker en de Eurocup."

"Dit jaar doen ze voor het eerst mee aan de Euroliga, toch een beetje mijn stokpaardje. Ze willen meteen met de grote clubs wedijveren. Ik denk dat ze mij gehaald hebben om mijn ervaring te delen."

"Het is een heel ambitieuze club en er wordt heel professioneel gewerkt. Ik ga me wel niet vastpinnen op een bepaald aantal speelminuten, want er zijn heel wat regels in Turkije. Zo mogen clubs maar vier buitenlanders hebben en moeten twee Turkse speelsters op het veld staan."

Bij Yakin Dogu speelt dit seizoen ook Kim Mestdagh (foto). "Het wordt haar eerste keer bij een echte topploeg. Ze zal moeten bewijzen dat ze dat aankan, maar ik denk dat ze er klaar voor is."

"Een prijs met de nationale ploeg blijft iets speciaals"

Eigenlijk kan het jaar nu al niet meer stuk voor Wauters. De bronzen medaille met de nationale vrouwenploeg in het begin van de zomer smaakt naar meer. "Ik betrap mezelf er soms op dat ik de foto's van het EK nog eens bekijk."

"Dan sta ik versteld hoeveel emotie op die foto's te zien is. Het blijft toch een verschil om een prijs te winnen met de nationale ploeg in vergelijking met om het even welke club. Dat is een cliché, maar het is waar."

"Ik ben blij dat ik het op mijn leeftijd nog heb mogen meemaken. Misschien is het ook wel het begin van nog iets mooier. Het WK komt er aan, net als de EK-kwalificatiecampagne. Dat laatste kan een ticket voor de Olympische Spelen opleveren."

"Dat is nog ver en ik wil mezelf geen druk opleggen, maar in mijn achterhoofd speelt het toch."

"We moeten niet te negatief doen over de Belgian Lions"

Turkije is het land waar het EK bij de mannen op dit moment wordt gespeeld. Wat vond Wauters van hun prestaties? "Iedereen had gehoopt dat ze de groepsfase zouden overleven."

"Zelf zag ik alleen de match tegen Turkije live. Maar de Turken maakten het verschil in twee minuten. Dat betekent dat er potentieel is bij de Belgen en dat we dus niet te negatief moeten zijn. Er is heel veel concurrentie op het EK en hun poule was enorm moeilijk."

"Ja, een ervaren speler als Matt Lojeski of een grote speler van 2m10 zou een verschil kunnen maken, maar in het verleden hebben de Lions al bewezen dat ze met goed samenspel grote landen opzij kunnen zetten."

"Het is niet aan mij om uitspraken te doen over hoe het verder moet met de Lions. Intern zal wel besproken worden waar de groeimarges liggen. Maar los van de uitschakeling is zo'n toernooi altijd goed om ervaring op te doen."