Niels Albert: "Ik stop met veldrijden, veel eerder dan gewenst"

ma 19/05/2014 - 13:59 Niels Albert (28) heeft op een persconferentie in Leuven het einde van zijn carrière aangekondigd. "Ik word gedwongen om afscheid te nemen. Ik heb hartritmestoornissen die fataal kunnen zijn", zegt de tweevoudige wereldkampioen. "Mijn grootste passie wordt me ontnomen. Het is vanzelfsprekend dat ik door een diep dal zal gaan."

Albert las de brief van zijn afscheid voor aan de massaal opgedaagde pers. Hij sprak zwaar geëmotioneerd en verliet de zaal meteen toen hij zijn boodschap had beëindigd.

Belga

"Veel eerder dan ik zelf had verwacht en vooral had gewenst, word ik vandaag wegens gezondheidsredenen gedwongen om afscheid te nemen van mijn professionele wielercarrière", zei Albert.

"Bij een routinecontrole zijn hartritmestoornissen vastgesteld en uit verder onderzoek is gebleken dat die afwijking bij een extreme inspanning fataal kan zijn, met een hartstilstand tot gevolg."

"Afscheid nemen van mijn leven als topsporter was het enige advies dat ik kon krijgen, aangezien er voor mijn probleem geen oplossing voorhanden is."

"Dit plotse afscheid is voor mezelf en mijn omgeving een zeer zware mokerslag. Vorig seizoen was er een met veel ups en downs. Ik was erop gebrand er volgend seizoen een topjaar van te maken, met een herboren Niels Albert."

"Ik moet veel te snel stoppen als prof"

"Ik krijg geen kans meer om me sportief te verdedigen, dat doet enorm veel pijn. De fiets is altijd de grootste passie van mijn leven geweest, maar al na zes jaar moet ik abrupt mijn profbestaan opgeven. Dat is veel te snel. De liefde voor het veldrijden wordt me ontnomen, dat maakt het zeer bitter."

"Ik was ervan overtuigd dat ik nog veel hoogtepunten zou beleven"

"In mijn korte carrière heb ik veel hoogtepunten mogen beleven. Zo werd ik twee keer wereldkampioen. Ik ging ervan uit dat er nog veel hoogtepunten zouden volgen", zei Albert.

Belga

"Ik heb slechts één seizoen blessurevrij kunnen beëindigen, maar ik was er rotsvast van overtuigd dat mijn sterkste jaren eraan zouden komen en dat alles in de plooi aan het vallen was."

"Ik moet mezelf vandaag proberen op te trekken aan het feit dat ik veel mooie momenten beleefd heb en veel mensen blij gemaakt heb. Ik heb me altijd 100% gegeven als renner."

"In deze zware omstandigheden wil ik iedereen bedanken die aan mijn zijde staat: mijn familie, vrienden, vrouw Chantal, de hele ploeg en entourage, sponsors, supporters, alle organisatoren, mensen die me een warm hart toedragen en de renners met wie ik strijd heb kunnen leveren."

"Ook de mensen van het universitaire ziekenhuis van Leuven bedank ik. Hoe zeer ik hen de voorbije week heb vervloekt door de medische problemen naar boven te brengen, het is dankzij hen dat ik nog een mooi en lang leven voor de boeg heb."

"Het is vanzelfsprekend dat ik door een diep dal zal gaan"

"Wat de toekomst brengt, is totaal onduidelijk. Mijn leven stond in het teken van het fietsen. Het is vanzelfsprekend dat ik door een diep dal zal gaan, maar ik heb toch al beslist dat ik het tweede deel van mijn leven met dezelfde winnaarsmentaliteit wil aanpakken."

"Of het in het wielrennen of bedrijfsleven is, staat vandaag nog niet vast. Alle opties zijn open. Ik hoop er met dezelfde passie als voorheen te kunnen voor gaan. Ik heb dit slechte nieuws pas woensdagavond gekregen. Ik wil jullie daarom vragen om me de nodige rust te gunnen, zodat ik alles in mijn vertrouwde omgeving kan verwerken."