Herygers: "Ik vermoed dat Sweeck in de buurt van Wout en Mathieu zal komen"

vr 08/09/2017 - 11:31 Het wielerpeloton telt af naar het WK in Noorwegen, maar de veldrijders duiken zondag al een eerste keer het veld in. Paul Herygers kijkt bij Sporza een eerste keer in zijn glazen bol.

"Hebben enkele crossers overdaad op de weg gepleegd?"

Overmorgen wordt in Eeklo al de eerste cross van het seizoen gereden. "Dat blijft zeer vroeg", geeft Paul Herygers toe. "Maar het is niet anders dan vorig jaar. Toen begonnen we in Geraardsbergen, nu is het Eeklo dankzij een beurtrol."

"Ik denk wel dat de renners zelf staan te popelen. Ze werken een stevige campagne op de weg af en dan denk ik dat het hoog tijd is dat ze hun werk doen: veldrijden. Het is nu aan hen."

Bijna alle crossers hebben bijzonder veel kilometers op de weg gereden. "Daar denk ik af en toe ook wel eens aan. De ene kijkt het af van de andere en wat is nu de beste keuze? De ene kan iets meer verdragen dan de andere."

"Maar iedereen werkt wel hetzelfde programma in het veld af. In dat opzicht zou het kunnen dat er enkelen overdaad gepleegd hebben. Bij de 1e, 2e of 3e cross wordt onmiddellijk duidelijk of je te veel hooi op je vork hebt genomen."

"Ik vermoed dat het van Laurens Sweeck zal komen"

Wout van Aert en Mathieu van der Poel gaven meermaals hun visitekaartje af op de weg, maar ook andere crossers deden hun duit in het zakje. Wat kunnen we daar uit concluderen?

"Een echte crosser zoals Klaas Vantornout heeft dat niet nodig. Maar iemand die er in geïnteresseerd is, dan denk ik aan een Laurens Sweeck, is ook op de weg een van de beteren."

"Ik vermoed dat het van Sweeck zal komen, dat hij een stap vooruit gezet heeft. En dat hij echt wel in de buurt zal komen van het duo dat buiten categorie is."

"Er is geen aanloopperiode"

Na het aperitiefje in Eeklo trekken de veldrijders naar de VS, waar in Iowa (16/09) en Waterloo (24/09) meteen twee Wereldbeker-crossen voorgeschoteld worden. Veel tijd om op te warmen is er dus niet.

"Iedereen is gemotiveerd en klaar. Ik denk niet dat er gekeken zal worden naar hoe lang het seizoen nog duurt. Er is geen aanloopperiode."

"Maar er zakt ook niemand door de mand, hoewel het seizoen iets langer duurt dan in het verleden. Ze kruipen niet op hun knieën naar het einde van het seizoen. Integendeel, ze komen allemaal vrij fris aan het einde van het seizoen."

"Als je goed uit deze crossen komt en als je dat goed verteert, dan zal het snel gaan. Dan zit je binnen de kortste keren in het zand van Gieten te spelen."

"Meteen Wereldbeker? Geen nadeel"

Met twee crossen voor het Wereldbeker-klassement moét je er wel meteen staan. "Dat is geen nadeel, want anders zou er misschien met de pet naar gegooid worden", zegt Paul Herygers, in 1994 wereldkampioen in Koksijde.

"Iedereen start er met gelijke wapens en je krijgt er meteen een beeld van hoe het seizoen er zal uitzien. Is Sweeck een stapje dichter gekomen? Of zijn er nog jongeren die zich niet zomaar neerleggen bij het overwicht van Wout en Mathieu?"

"Als we iemand moeten aanmoedigen, dan is het Sweeck"

Wie schuift Herygers naar voren als de te kloppen man in de VS? "Van Aert is een halve Amerikaan. Hij heeft er vorig jaar genoten en ik neem aan dat hij dat nu ook zal doen."

"Maar ik kom toch ook weer uit bij Sweeck. Hij kan enorm hard rijden en heeft veel aangevallen op de weg. Hij heeft ook niet te veel gereden. Als ik over overdaad spreek, dan doel ik zeker niet op hem."

"Sweeck is de man waar we een beetje naar uitkijken. Als we toch iemand moeten aanmoedigen of aan iemand moeten zeggen dat het kan, dan is hij het wel."

"Dit is een dankbare sport"

Staat Paul Herygers (54) zelf ook te trappelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen?

"Ik kijk er wel naar uit", zegt onze cocommentator. "Na 15 minuten cross ben je helemaal mee en stel je vast wat goed verteerd is of wat een foute boel is."

"Je kunt wel naar koersen op de weg kijken, maar dat is niet te vergelijken met de cross. Dit is een dankbare sport. Na een kwartiertje vallen de maskers af en moet je kleur bekennen."