Seizoen van Aerts zit erop: "Breuk in sleutelbeen en schouderblad"

ma 16/01/2017 - 10:00 Zoals gevreesd heeft Toon Aerts gisteren breuken opgelopen bij zijn botsing met een boom in de wereldbekercross van Fiuggi: hij brak zijn sleutelbeen en schouderblad. "Door de complexiteit is een operatie geen optie", luidt het in een persbericht van zijn team Telenet Fidea Lions. De Europese kampioen mist het WK over twee weken en de rest van het seizoen.

Aerts maakte gisteren een onfortuinlijke val op het glibberige wereldbekerparcours in Italië: in een afdaling verloor hij de controle over zijn stuur en knalde keihard op een boom.

Iedereen vreesde meteen voor een gebroken sleutelbeen of schouder. Aerts werd meteen naar een ziekenhuis in de buurt gevoerd, maar daar moest hij urenlang wachten zonder iemand te zien.

Daarop besloot het team om zonder diagnose naar België te vliegen. Aerts landde om 22.30u in Charleroi, waarna het richting Herentals ging, waar hij vannacht nog dokter Toon Claes kon zien.

Die stelde meteen twee breuken vast. Vanochtend kwam er meer duidelijkheid na een CT-scan. "Toon heeft een breuk in zijn sleutelbeen en een complexe breuk in de top van zijn schouderblad. Opereren kan niet, de complexe breuk kan enkel genezen door volledige rust. Het crossseizoen zit er dus helaas op voor Toon."

"Drie weken volledige rust, dan nieuwe check-up"

"Voor de breuk in het sleutelbeen is geen operatie nodig, in het andere geval is de breuk te complex om te opereren. Enkel rust zorgt voor genezing. Toon zal deze veldritwinter dus niet meer in actie komen. De komende drie weken moet hij zijn schouder volledige rust gunnen. Daarna zal een nieuwe medische check-up moeten uitwijzen of hij met zijn revalidatie kan starten. Hoe dan ook zal alles in het teken staan van de voorbereiding van de volgende veldritwinter", luidt het.

Tweet Aerts: