Albert: "Bizar dat Adrie van der Poel meehelpt aan het WK-parcours"

di 10/01/2017 - 11:52 Niels Albert stoort er zich aan dat Adrie van der Poel de parcoursbouwers van het WK veldrijden moet bijstaan. "Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Adrie een parcours zal uitstippelen in het voordeel van Mathieu", zegt Albert, zelf ploegleider van Wout van Aert.

Over 3 weken vormt Bieles (Luxemburg) het strijdtoneel voor het WK veldrijden. Een duel Van Aert-Van der Poel lijkt onvermijdelijk en de (mentale) strijd is nu al begonnen.

"Ik heb vernomen dat Adrie van der Poel vorige en deze week de organisatie bijstaat", zegt Van Aerts ploegleider Niels Albert (foto). "Dat vind ik toch vreemd. Stel je voor dat Patrick Lefevere een paar keer voor het WK wielrennen om advies wordt gevraagd door de organisatie. Dat zouden de andere renners en ploegleiders toch bizar vinden."

"Patrick of zijn ploegleider zouden toch altijd een parcours uitstippelen dat in het voordeel is van hun renners. Wel, ik kan me nu niet van de indruk ontdoen dat Adrie dat ook zal doen in Luxemburg. Zijn daar geen regels voor? Mag iedereen zomaar zijn zegje doen?"

"Jammer dat vader Van der Poel betrokken partij is"

"Zelf heb ik het WK-parcours nog niet kunnen verkennen", zegt Albert. "En het is ook niet aan mij om uitspraken te doen over het parcours of dingen aan te passen."

"Enkel de organisatie is verantwoordelijk voor zijn parcours, en het is jammer dat de vader van een topfavoriet op één of andere manier ook betrokken partij is."

UCI: "Waken erover dat parcours aan alle regels voldoet"

UCI-coördinator Peter Van den Abeele reageert op de ergernis van Niels Albert. "Adrie is inderdaad ingehuurd door de organisatie om te helpen met het parcours", zegt Van den Abeele.

Ik begrijp dat het vragen kan oproepen, dat de vader van een topfavoriet meehelpt aan de opbouw van het WK-parcours. Maar uiteindelijk waken wij (de UCI) erover met onze technisch afgevaardigde dat het parcours aan de regels voldoet.
Peter Van den Abeele (UCI)

"En ik begrijp dat dat vragen kan oproepen, omdat hij de vader is van een topfavoriet. Maar uiteindelijk waken wij (de UCI) erover met onze technisch afgevaardigde Beat Wabel dat het parcours aan de regels voldoet."

"Adrie heeft ervaring als organisator van de WB-cross in Hoogerheide en samen met zijn team is hij goed in zijn werk. Wellicht is hij daarom ingehuurd en zal er in Luxemburg een mooi uitgestippeld parcours zijn, met een mix van alle aspecten die een veldrit moet omvatten."

"Natuurlijk, je bouwt altijd hindernissen, die in het voor- of nadeel zijn van de renners. In welke mate de obstakels in het voordeel van Mathieu zullen zijn, is moeilijk om af te meten."

"Let wel, vorig jaar besliste de organisatie opeens om enkele dagen voor het WK in Heusden-Zolder balkjes te leggen nabij de aankomst."

"Dat is toen door onze inspecteur verworpen. Dus wij doen echt wel ons werk. Heel concreet: de UCI bouwt geen parcours. Wij worden een parcours voorgelegd en wij keuren dat goed en dat zullen we ook in Luxemburg nauwgezet blijven opvolgen tot het eind."

Mathieu van der Poel reageerde op Twitter

Adrie van der Poel vergaderde al met de WK-organisator

Organisatie nodigt Albert uit

De organisatie van het WK nodigt Niels Albert uit om een kijkje te komen nemen in Luxemburg. "We laten je graag ons spectaculair parcours zien, uitgetekend door Roger Hutmacher en goedgekeurd door Beat Wabel van de UCI", klinkt het.