Femke Van den Driessche stopt met veldrijden

ma 14/03/2016 - 12:42 Femke Van den Driessche heeft vanmiddag aangekondigd dat ze het veldrijden voor bekeken houdt. Onze 19-jarige landgenote werd eind januari tijdens het WK in Heusden-Zolder betrapt met een motortje in één van haar fietsen en er hingen haar een levenslange schorsing en een zware boete boven het hoofd. Van den Driessche moest dinsdag voor de Disciplinaire Commissie van de UCI verschijnen, maar zal daar niet naartoe gaan.

De wereld van de wielrenners en zijn volgers daverde op 30 januari op zijn grondvesten toen bleek dat de UCI tijdens het WK voor beloftemeisjes in de materiaalpost een fiets van Van den Driessche gedecteerd had waar een motortje in verborgen zat.

In een interview daags na de wedstrijd vertelde Van den Driessche in tranen dat het niet haar fiets was, maar die van een vriend. Die vriend - ex-renner Nico Van Muylder - bevestigde in de week na het WK dat hij de fiets vorig jaar van de Belgische belofte had gekocht.

Van Muylder reed de dag van de wedstrijd op het WK-parcours en zette zijn fiets tegen de vrachtwagen van Van den Driessche. Een mecanicien nam de fiets nietsvermoedend mee naar de materiaalpost van Van den Driessche, klonk het verhaal in de entourage van de veldrijdster.

De UCI hechtte weinig geloof aan die uitleg en wilde een voorbeeld stellen met een strenge straf. Zo vroeg de internationale wielerfederatie een levenslange schorsing voor Van den Driessche en een boete van 50.000 Zwitserse frank (45.600 euro). De zaak van Van den Driessche zou op dinsdag 15 maart in het hoofdkwartier van de UCI in Zwitserland gepleit worden.

"Mijn proces is al gevoerd"

"Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle (Zwi) stop te zetten", zegt Van den Driessche in een perscommuniqué. "Ik heb voor mezelf uitgemaakt om met veldrijden te stoppen. Mijn proces is trouwens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen."

"De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone. Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters. Ik wil mijn leven in alle rust en sereniteit voortzetten en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren."