Femke Van den Driessche: van topfavoriete tot de pineut

ma 01/02/2016 - 12:55 Femke Van den Driessche (19) droomde van een triomf voor de ogen van de Belgische veldritfans in Zolder, maar haar sprookje draaide uit op een nachtmerrie. Een reconstructie van een bewogen tweedaagse.

Zaterdag 30 januari

13u: topfavoriete moet opgeven met mechanische pech

In Zolder mochten de vrouwelijke beloften voor het eerst een WK afwerken. Femke Van den Driessche ging als topfavoriete van start, maar kende een echte baaldag. De favoriete werd genekt door mechanische pech en stapte ontgoocheld uit haar eerste WK.

VRT vod

17u: geruchten over mechanische fraude

Rond 17u sijpelt in Zolder het nieuws binnen dat de Internationale Wielerunie UCI een verdachte fiets in beslag genomen heeft. De UCI speurt in Zolder met een nieuwe applicatie naar technologische fraude, maar blijft erg karig met commentaar.

De UCI weigert een naam te noemen en weigert aanvankelijk te bevestigen dat er mechanische fraude is vastgesteld, maar al snel wordt duidelijk dat de fiets van Femke Van den Driessche door de UCI is meegenomen voor verder onderzoek.

18u: bevestiging over fraude en Van den Driessche

Voor de Sporza-camera bevestigt UCI-coördinator Peter Van den Abeele dat de UCI voor het eerst mechanische fraude heeft vastgesteld. "Ook voor ons is dat een domper. De meeste mensen zijn verbouwereerd. We zijn er niet goed van."

De Belgische Wielerbond bevestigt intussen het gerucht: de fiets van Femke Van den Driessche is in beslag genomen. Maar meer uitleg wil de KBWB niet geven.

VRT vod

19u: emotionele bondscoach Rudy De Bie haalt uit

Rond 19u geeft bondscoach Rudy De Bie dan toch tekst en uitleg. Een bijzonder emotionele De Bie kan zijn ontgoocheling en woede niet verbergen.

"Femke heeft alles en iedereen bedot", zegt De Bie. "Ik ben beschaamd. Dit is een schande. Ik voel me echt rot. Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd."

VRT vod

19.15u: Twitter haalt uit naar Van den Driessche

Het nieuws over het eerste geval van mechanische fraude lokt ook heel wat reacties uit op Twitter. "Levenslang schorsen. Dit is niet leuk na al die jaren van twijfels en geruchten", zegt Patrick Lefevere.

"Het ziet ernaar uit dat de realiteit de verbeelding heeft voorbijgestoken", tweet ex-renner Michael Rasmussen.

19.30u: Koppenbergcross brengt Van den Driessche in nauwe schoentjes

Nikki Harris pakt uit met een opvallende tweet. De Britse veldrijdster, een concurrente van Sanne Cant, verwijst naar de Koppenbergcross. "Ik durf te wedden dat ze dat (lees: een motortje) ook had op de Koppenberg. Wat een klucht."

Op de sociale media worden de beelden van de Koppenbergcross massaal gedeeld. Ook een schema met de klimtijden is "hot": Van den Driessche was bergop een klasse te sterk voor haar concurrenten.

VRT vod

19.40u: "Elektrische kabels uit fiets van Femke"

Er raken steeds meer details bekend over de controle van de UCI en het eerste geval van mechanische fraude. "Toen het zadel van de buis verwijderd werd, kwamen er elektrische kabels uit de buis", legt Sporza-journalist Maarten Vangramberen uit.

"Toen ze ook de trapas wilden verwijderen, iets wat normaal makkelijker gaat, ging dat niet, want die trapas zat vast. Net daar zat dat motortje."

VRT vod

Zondag 31 januari

10u: persconferentie van de UCI

De UCI geeft zondagochtend op een persconferentie meer uitleg over de zaak-Van den Driessche. "Er werd tot nog toe vaak gelachen over mechanische doping, maar sinds gisteren weten we dat er renners zijn die zulke dingen gebruiken of misschien al gebruikt hebben", zegt voorzitter Cookson.

De UCI wil vooral geen fouten maken, maar is duidelijk over de gevolgen: "De regels voor straffen op technologische fraude zijn heel duidelijk. Het betreft een schorsing van minimaal zes maanden. Een maximumlimiet is er niet."

VRT vod

11u: Van den Driessche: "Het is niet mijn fiets"

Sporza-journalist Kristof Meul strikt Femke Van den Driessche, die tot dan nog niet gereageerd heeft op de heisa, voor een interview. Een bijzonder geëmotioneerde Van den Driessche doet haar verhaal.

"Het is niet mijn fiets. Er is een vergissing gebeurd. Die fiets is van een vriend van mij. Hij heeft hem na vorig seizoen van mij gekocht, het is identiek dezelfde fiets als waar ik mee rijd."

VRT vod

18u: "Femke is het slachtoffer van het hele gebeuren"

Dankzij de Belgische wereldtitels van Eli Iserbyt en Wout van Aert kan de Belgische ploeg even de kopzorgen vergeten, maar na de race bij de profs vormt de zaak-Van den Driessche toch weer een gespreksonderwerp.

De KBWB benadrukt dat het niet moet opdraaien voor een eventuele boete, bondscoach Rudy De Bie is nog altijd ontgoocheld, maar plaatst ook een kanttekening.

"Femke is heel jong en is naïef. Zij is het slachtoffer van het hele gebeuren. Hier is echt misbruik gemaakt van kinderen, het meest verschrikkelijke wat er bestaat."

VRT vod