Herygers: "Geef mensen die achter fraude bij Femke zitten schop onder hun..."

ma 01/02/2016 - 10:02 De film van het WK veldrijden tolde vannacht nog lang door het hoofd van Paul Herygers. "Wout en Mathieu zijn ontsnapt aan de ramp van Zolder", blikt Herygers terug bij Sporza. "En Femke Van den Driessche? Het was zwaar om te zien hoe ze haar verhaal op tv deed."

"Lille is een uniek dorp aan het worden"

Sporza-cocommentator Paul Herygers beleefde een intensief veldritweekend in de Sporza-cabine. Samen met Michel Wuyts smulde hij van de apotheose bij de elite.

"Het wereldkampioenschap was er eentje om duimen en vingers bij af te likken, om het met een cliché te zeggen. Maar eigenlijk was het veel meer dan dat."

"Wout is hier een heel jaar mee bezig geweest en ik heb de indruk dat het bij hem al allemaal begint door te dringen."

"Ik werd ook voor eigen volk wereldkampioen (in Koksijde in 1994, foto), maar daar herinner ik me eerlijk gezegd niets meer van."

"Het toeval wil dat Wout net als ik ook uit Lille komt. Erwin Vervecken met zijn drie wereldtitels is ook een Lillenaar, waardoor Lille toch wel een redelijk unieke gemeente aan het worden is."

"Training in Spanje heeft de doorslag gegeven"

"Ik denk dat Wouts zege op het BK een openbaring is geweest voor hem. Eindelijk had hij die trui te pakken bij de profs."

"We hoopten dat Wout dezelfde superdag van op het Belgisch kampioenschap zou hebben op het WK. Hij pakt de regenboogtrui uiteindelijk op een grootse manier, maar je moet het nog altijd klaarspelen."

"Wout is in Spanje twee weken gaan trainen, lekker achter de brommer met Niels Albert (zijn ploegleider, red). Dat heeft gisteren zeker de doorslag gegeven."

"Je zag ook dat Van Aert na het incidentje met Van der Poel weer heel snel in zijn ritme kwam. Hij begon te knabbelen aan zijn achterstand en kwam van dertien tot op negen seconden."

"Het zijn misschien vier onnozele secondjes, maar die zijn wel cruciaal in de finale van een wereldkampioenschap."

"Van der Poel en Van Aert ontsnapt aan een ramp"

"Zonder twijfel heeft de beste gisteren gewonnen. Wouts concurrent Van der Poel heeft één keer geprikt, maar geraakte niet weg."

"Na drie à vier rondes merkten Michel (Wuyts, red) en ik tijdens de live-uitzending op dat de schouders van Mathieu van der Poel al wat lager hingen. Dat zie je niet zo vaak bij hem."

"Toen Van der Poel met zijn voet in het wiel van Van Aert bleef haken, was dat op dat moment een heel grote schok voor de 21-jarige wereldkampioen uit Lille."

"Voor hetzelfde geld is het WK van Van Aert daar naar de haaien. Hij zou bijna de nippels uit zijn velg getrokken hebben als Van der Poel hevig had gestaan."

Maar Van Aert bewaarde gelukkig zijn cool en bleef rustig. Op die manier zijn zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert ontsnapt aan de ramp van Heusden-Zolder."

"Wie zit achter fraude bij Femke? Geef die een schop onder hun..."

Herygers keerde ook nog eens terug op het geval-Femke Van den Driessche. "Persoonlijk zou ik dat het liefst achter me laten", zegt Herygers. "Maar je ziet dat dat blijft hangen."

"Het is zuivere fraude. Ik had nooit gedacht dat zoiets in het veldrijden zou gebeuren. Maar het is natuurlijk maar een kleine garnaal die ze gevangen hebben, die grote vis is misschien al lang ontsnapt."

"Dat mijn dochter ook Femke heet, speelt natuurlijk ook een klein beetje mee. Toen ze haar wit kopke voor de eerste keer in de camera stak op de Koppenberg, ging ik uit de bol."

"Van den Driessche eindigde toen tweede en werd ook nog Belgisch en Europees kampioene. Ik riep: "Eindelijk hebben we ook een meisje voor de toekomst.""

"Het was zwaar om te zien hoe ze haar verhaal live op tv deed. Dat verdient dit kind niet. Wie zit daarachter? Ik hoop dat ze die een schop onder hun... geven."