Mental coach Van Aert: "Underdog en favoriet: dat zijn ook maar termen"

wo 27/01/2016 - 16:52 De Belgische hoop rust zondag op het WK veldrijden op de schouders van Wout van Aert. Sporza had een gesprek met mental coach Rudy Heylen over de WK-voorbereiding van zijn poulain. "Een Belgisch blok? Je gaat geen strategie bouwen op een blok waar je al dan niet op kunt vertrouwen."

Is Wout van Aert klaar voor het WK in Zolder? "Dat zou nu misschien nog iets te vroeg zijn", vertelt mental coach Rudy Heylen bij Sporza. "Zondag willen we de puntjes op de i zetten. Wout is gezond ambitieus en voelt zich goed in zijn vel. Ik ben op dit moment tevreden."

Ik wil niets onder stoelen of banken steken: Mathieu heeft zondag in Hoogerheide een dijk van een cross gereden. Maar ik zou ook niet zeggen dat Wout daar een tik gekregen heeft.

Zondag was Van Aert in Hoogerheide wel een getuige van een nieuwe demonstratie van Mathieu van der Poel. Heeft de Belgische favoriet daar een mentale tik gekregen?

"We mogen vooral niet uit het oog verliezen dat Mathieu gewoon die wedstrijd moest rijden, terwijl Wout meerdere doelen had. Iedereen wil natuurlijk winnen, maar Wout wou zijn Wereldbeker-eindzege veiligstellen en wou op die manier ook Tim Merlier aan een WK-ticket helpen."

"Als Mathieu dan pittig doortrekt in de eerste ronde, dan heb je niet meteen de reflex om op zijn wiel te springen. Dan kijk je eerst waar Lars van der Haar (zijn eerste achtervolger in de WB-stand) zit en daarna kan je weer naar de wedstrijd kijken."

"Ik wil niets onder stoelen of banken steken: Mathieu heeft zondag in Hoogerheide een dijk van een cross gereden. Maar ik zou ook niet zeggen dat Wout daar een tik gekregen heeft."

"We leggen onszelf niet toe op "mentaal positioneren""

Opvallend: na de laatste Wereldbeker-cross van het seizoen leek Wout van Aert zich in de rol van underdog te nestelen. Is dat een tactische zet van mental coach Rudy Heylen?

"Dat was niet zozeer mijn inbreng, want we hebben mekaar pas na de cross gezien. Maar ik denk dat we onszelf niet toeleggen op "mentaal positioneren". Underdog en topfavoriet: dat zijn ook maar termen."

"Het komt er vooral op aan hoe je zelf nuchter kunt blijven nadenken. In Hoogerheide diende het WK zich eigenlijk nog niet aan. Ik zou niet te veel kijken of we daar het underdogvestje hebben aangetrokken. Maar Mathieu demonstreert wel elke week: dat zijn de feiten."

"Moet je jezelf opnaaien omdat veel mensen je de titel wensen?"

Wout van Aert is dé pion van het Belgische team, dat volgens Sven Nys als één blok moet fungeren in dienst van de Belgische kampioen. Is Van Aert zelf ook bezig met de theorieën over een Belgisch blok?

Wout zal zeker dankbaar gebruik maken van loyale renners, maar ik zal hem eerder afraden om daar vooraf zijn strategie op te bepalen.

"Je gaat geen strategie bepalen op basis van een blok waar je al dan niet op kunt vertrouwen. Ik ben vrij zeker dat Wout blindelings zal vertrouwen op ploegmaat Tim Merlier. Hij zal zeker dankbaar gebruik maken van loyale renners, maar ik zal hem eerder afraden om daar vooraf zijn strategie op te bepalen."

Levert zijn status als absolute kopman dan niet te veel druk op? "Moet je jezelf opnaaien omdat veel mensen je de wereldtitel toewensen? Als je zegt dat je moet, dan geef je jezelf minder energie en kracht dan wanneer je jezelf geen extra druk oplegt."

"Om zijn uiterste best te kunnen doen, moet Wout een klein protocol volgen. Dan kan hij gebruik maken van alles wat gewerkt heeft op het BK. Maar laten we niet vergeten dat dit een WK en dus een andere wedstrijd is."