Michel Wuyts: "Van der Poel is voor 70% WK-favoriet"

ma 25/01/2016 - 06:30 Michel Wuyts blikt vooruit op het WK veldrijden. "Vorige week schatte ik de kansen op fiftyfifty voor Van Aert, nu is Van der Poel de topfavoriet", klinkt het bij onze commentator. "Ik vind het verstandig dat Van Aert Merlier meekrijgt."

Van der Poel topfavoriet

Ik heb nog veel geleerd in Hoogerheide. Mathieu van der Poel is voor 70 procent WK-favoriet. Die andere 30 procent wordt verdeeld onder Wout van Aert en toch ook nog Lars van der Haar.

Tot vorige week zou ik de kansen op fiftyfifty hebben ingeschat, maar Van der Poel heeft met overmacht gewonnen in Hoogerheide.

De voorbije maand heeft hij geen koers verloren. Technisch is hij de meest vaardige. Hij beschikt over de grootste basissnelheid. En zijn vermogen is gelijk aan dat van Van Aert. Hij is dus topfavoriet.

Van Aert zal over het vormpeil van het Belgisch kampioenschap moeten beschikken. Na anderhalve of twee rondes zal hij het heft in handen moeten nemen. Dan kan hij wereldkampioen worden.

Adjunct Merlier

Van Aert gaat in elk geval met druk aan de start komen. De regenboogtrui wordt een zware opdracht voor hem. Van der Poel heeft die al in zijn kast hangen. En voor Van der Poel blijft een wereldkampioenschap zelfs een vorm van een spel.

De hulp van landgenoten in de beginfase zal belangrijk zijn. Ik vind het verstandig dat Van Aert Merlier meekrijgt.

Merlier is op papier wellicht de allersnelste van het hele lot. Voor mij kan zijn cross al stoppen na anderhalve ronde. Merlier wordt de adjunct van Van Aert. Hij kan een scheve situatie rechtzetten. Dat vind ik een noodzaak.

Na anderhalve ronde zal het man tegen man zijn, power tegen power, techniek tegen techniek. De strijd zal intenser zijn dan in Hoogerheide, de verschillen zullen minder hoog oplopen. Daar geloof ik in, omdat het parcours in Zolder snel is.

Belg in het midden?

De gevaarlijkste man buiten Van der Poel en Van Aert is Lars van der Haar. Die heeft in Hoogerheide wat gas teruggenomen. Zijn beentjes zijn te kort voor de blubber en die trap, maar Zolder zit hem als gegoten.

Belga

Hij heeft er al meer dan een keer gewonnen. En de twee Nederlanders begrijpen mekaar.

Van der Haar heeft al gezegd: "Ik rijd nooit achter Van der Poel." Ik hoop van Van der Poel hetzelfde.

Het zou me niks verbazen als Van der Poel, Van Aert en Van der Haar opnieuw op het podium staan, opnieuw in dezelfde volgorde.

Zo voel ik dat nu aan, maar het mag ook anders zijn. Er mag ook een Belg in het midden staan.

Michel Wuyts