Bosmans krijgt laatste WK-ticket, Wellens ontgoocheld

ma 27/01/2014 - 10:17 Bondscoach Rudy De Bie heeft de zevende en laatste naam bekendgemaakt in zijn WK-selectie voor Hoogerheide van volgende week. Wietse Bosmans (22) kreeg de voorkeur op Bart Aernouts en Bart Wellens. "Ik wil een Belg aan de wereldtitel helpen", zegt Bosmans. Wellens is zwaar ontgoocheld: "Ik ben het beu om mij altijd te moeten bewijzen."

Vorige week selecteerde De Bie al zes certitudes. Voor het zevende ticket ging het tussen Bosmans, Aernouts en Wellens. Die mochten zich gisteren bewijzen in de Wereldbekercross in Nommay.

Belga

Bosmans eindigde zevende, Aernouts negende en Wellens 20e. De bondscoach hanteerde dus de logica van het eindresultaat bij zijn keuze.

Wellens (foto) is "zwaar ontgoocheld", twittert hij. "Maar vooral op mezelf. Nommay was niet goed genoeg, sorry. BK niet belangrijk genoeg? Jammer. Op naar volgende zeker!?"

Even later klinkt Wellens al rustiger op Twitter: "Ik ben vooral zwaar ontgoocheld in mezelf, niet in de selectie! Dat ik het laat afweten op een belangrijk moment!"

Wellens: "Ik kon alleen verliezen"

Bart Wellens kroop gisteren na de cross in Frankrijk al in zijn pen om zijn ongenoegen te uiten. Hij wist dat hij zich toen al geen illusies hoefde te maken.

Ik ben het gegeven beu dat ik me telkens weer moet bewijzen. Het BK in Waregem had de doorslag moeten geven
Bart Wellens

"Ik vind dat de knoop vorig weekend had moeten doorgehakt zijn. Ik verdiende de stress niet die ik nu heb doorgemaakt, de andere jongens evenmin."

"De week voor het WK heb je andere dingen te doen dan een koers in de koers te rijden. Het BK in Waregem had de doorslag moeten geven. Ze moeten het enthousiasme van de mensen over mijn bronzen medaille en de kwaliteit van mijn wedstrijd daar toch ook gezien hebben. Ik reed echt een sterk BK."

"Maar neen, liever iedereen tot en met onder druk zetten. Ik ben het gegeven dat ik me telkens weer moet bewijzen beu. Elke keer opnieuw moet ik dat doen. Zo zit de cross tegenwoordig blijkbaar in elkaar."

"Och, ik kon in Nommay alleen verliezen. Ik was vol vertrouwen naar daar gegaan. Ik reed de voorbije dagen op training drie keer zo rap als daar. Het is me niet gelukt om het te klaren."

Bosmans: "Wegcijferen voor Belgische selectie"

Wietse Bosmans is zo blij als een kind. "Dit is een droom die uitkomt", zegt de 22-jarige BKCP-ploegmaat van Niels Albert op zijn website. "13 jaar geleden reed ik mijn eerste cross in Hoogerheide."

Belga

Over zijn rol zondag is Bosmans duidelijk: "Ik wil een Belg aan de wereldtitel helpen. Ik wil het zo aangenaam mogelijk maken voor de kopmannen, dat wil zeggen tempo rijden en gaten dichten. Zondagavond zal ik tevreden zijn als ik me heb kunnen wegcijferen voor de selectie."

"Een bepaalde uitslag heb ik niet vooropgesteld. Ik heb geen stress want een goede einduitslag wordt niet van mij verwacht. Voor de wereldtitel gok ik het meeste op Nys, al zal er zeker rekening gehouden moeten worden met outsiders zoals Francis Mourey."

"De staat van het parcours in Hoogerheide maakt me weinig uit. In Leuven was het snel en droog, in Nommay was het zwaar: op beide ondergronden presteerde ik goed. Hoogerheide is sowieso zwaar genoeg om de beste man in koers te laten winnen."

"Als het zou gaan vriezen geef ik mezelf meer kans om een rol te spelen, maar ik ga uit van een zwaar parcours."

De zeven Belgen voor Hoogerheide:

  • Sven Nys
  • Niels Albert
  • Tom Meeusen
  • Kevin Pauwels
  • Rob Peeters
  • Klaas Vantornout
  • Wietse Bosmans