"Sven Nys is wellicht de allergrootste"

zo 03/02/2013 - 11:20 Het WK in Louisville zit erop en dus is het tijd om na te kaarten. Sporza-analisten Michel Wuyts en Paul Herygers laten hun licht schijnen over het WK. "Nys heeft het verstand en ook de ingesteldheid om vol voor zijn job te gaan. Hij is misschien boven de sport uitgegroeid."

WK veldrijden

"Ik moet eerst zeggen dat ik me vergist heb", steekt Michel Wuyts van wal. "Ik dacht dat het WK in de VS niet veel soeps zou worden. De omloop leek op het eerste gezicht te makkelijk, maar dat is zaterdag niet gebleken. Dat had vooral te maken met de onvoorspelbaarheid van het weer."

Enkele jaren geleden werd hier en daar gezegd: "Pas als Sven Nys nog een keer wereldkampioen kan worden, dan zal hij de allergrootste zijn." Wel, nu is het dus zover
Paul Herygers

"Uiteindelijk hebben we in alle categorieën de juiste mensen op de juiste plaats gekregen. Toch zeker wat de wereldtitels betreft."

"Sven Nys... Wat kun je nog meer over hem zeggen? Hij staat op 1, waar hij thuishoort", zegt Michel Wuyts. "Op basis van zijn palmares is hij wellicht de grootste aller tijden. Liboton had meer kracht en loopvermogen. En Eric De Vlaeminck was acrobatischer en was zonder meer beter op de weg. Maar Nys heeft die twee capaciteiten samen."

"Nys heeft het verstand en ook de ingesteldheid om vol voor zijn job te gaan, tot in de details. Zo krijg je een carrière die maar blijft duren. Hij is misschien boven de sport uitgegroeid."

Hoe moeten we de prestatie van Sven Nys verwoorden? "Zelfs "de kers op de taart" is te belachelijk voor woorden. Dat hij dit doet op zijn leeftijd: chapeau!", zegt Paul Herygers, die halfweg al in de mot had dat Nys zou winnen. "Je zag hem groeien in de koers. Dat was Nys zoals we hem kennen: een gevaarlijke killer. Hij heeft dan ook nog een finale in de benen."

"Enkele jaren geleden werd hier en daar gezegd: "Pas als Sven Nys nog een keer wereldkampioen kan worden, dan zal hij de allergrootste zijn". Wel, nu is het dus zover."

"Albert zal een vuist moeten maken"

  • Michel Wuyts over Niels Albert: "We mogen niet zeggen dat Niels Albert gefaald heeft, maar hij heeft ook niet geschitterd. Voor het eerst in zijn carrière had hij een heel seizoen alle druk op zijn schouders. Hij doet overal mee voor het podium. In Hoogerheide zag je al dat hij moest krabben om de Wereldbeker binnen te halen."
  • Paul Herygers over Niels Albert: "Albert krijgt het niet op een schoteltje. Het was een heel zwaar seizoen voor hem, zonder blessureleed. Hij zal een vuist moeten maken de rest van het seizoen. Op het WK toonde hij inzet en karakter door twee keer terug te keren, maar hij was niet opgewassen tegen het geweld van de mannen vooraan."
  • Michel Wuyts over Klaas Vantornout: "Klaas heeft zichzelf andermaal overstegen op dit WK."
  • Paul Herygers over Klaas Vantornout: "Hij was heel sterk zaterdag. Hij presteert heel constant, hij is een wereldcoureur geworden en dat zal zo blijven. Hij haalt het maximum uit zijn tengere lichaam. En hij is nog maar 30, voor sommigen begint het dan pas. Hij heeft nog toekomst."
  • Michel Wuyts over Bart Wellens: "Een pluim voor hem. Hij kwam van nergens terug naar de vierde plaats. Hij moet verdomd hard tekeergegaan zijn."
  • Paul Herygers over Bart Wellens: "Ongelooflijk. Hij heeft hier geweldige dagen beleefd."

"De Belgen gaan moeilijke tijden tegemoet"

In drie van de vier categorieën ging het goud naar een Nederlander. En bij de profs pakte de piepjonge Lars van der Haar brons. "De Belgen gaan moeilijke tijden tegemoet", weet Michel Wuyts.

Belga

Paul Herygers treedt Wuyts bij: "Van der Haar is nog jong, maar hij kan niet snel genoeg naar de macht grijpen. Mathieu van der Poel is immers ook op komst. Zij zullen samen groot zijn."

"Van der Poel is een ploegmaat van Albert. Dat zal op termijn een luxeprobleem worden. Hoe hij tekeergaat, de mogelijkheden die hij heeft... Hij kan alles aan. Hij zal rap groot zijn."

Bij de beloften won er met Mike Teunissen ook een Nederlander. "Hij was gewoon beter dan Wietse Bosmans", zegt Wuyts. "Die heeft zichzelf misschien wel voorbijgereden door te snel te willen gaan, opgezweept door het publiek."

"Dat is praat na de vaak", vindt Herygers. "Hij ging zeker niet over zijn toeren en koerste rustig en koel. Al zijn er anderen die het met zijn benen en postuur wel afwerken. Hij heeft nog wat werk."

Wout Van Aert mocht als derde mee op het podium bij de beloften. "Hij charmeerde met zijn klasse en flitsende versnellingen. De manier waarop hij bleef vechten, doet het beste verhopen voor de toekomst", zegt Michel Wuyts.

Herygers: "Van Aert is een geval apart, hij ontroert me. Hij kan op termijn een kerel worden om mee uit te pakken. Vroeg of laat zal hij wel iets mee naar huis brengen."

Wuyts: "Sanne Cant stelde teleur"

  • Michel Wuyts over Sanne Cant: "Zij heeft ons teleurgesteld, dat kan gebeuren. Na een goed WK vorig jaar dacht zij: "Ik ben vertrokken." Dit seizoen heeft ze progressie gemaakt en wedstrijden gewonnen, maar was ze er niet. Misschien heeft ze in de laatste trainingen hier wel te veel hooi op haar vork genomen."
     
  • Michel Wuyts over Marianne Vos: "Een heel straffe prestatie. Je kunt naar 100.000 woorden zoeken, maar ze zijn allemaal opgebruikt om haar te omschrijven. Ze is superieur en in alles dominant."