Sven Nys: "Mijn carrière is nu compleet"

za 02/02/2013 - 22:05 De 36-jarige Sven Nys geeft zijn carrière nog meer glans met een tweede wereldtitel. "Deze is nog mooier dan mijn eerste", zegt hij. Zijn coach Paul Van den Bosch is vooral opgelucht. "Zijn palmares heeft een stukje meer schittering gekregen."

WK veldrijden

"Ik had nooit gedacht dat ik dit nog kon. Deze titel is nog mooier dan mijn eerste. Mijn carrière is nu compleet", jubelt een dolgelukkige Sven Nys.

PhotoNews

"Een jaar geleden zei ik nog dat het WK voor mij niet echt meer hoefde en nu word ik hier wereldkampioen. Halverwege reed ik lek, maar ik was er snel weer bij. Op het einde voelde ik dat ik de
sterkste was. Ik wist dat ik vooraan moest zitten in de technische zone."

"Ik ben rustig gebleven en heb op het juiste moment het initiatief genomen. Voor een wereldtitel moet alles wat meezitten. Maar een wereldtitel krijg je niet, die je moet je verdienen."

"Ik heb altijd gezegd dat het heel mooi zou zijn om als wereldkampioen afscheid te nemen. Maar het zou heel dom zijn om daar nu een uitspraak over te doen."

"Ik moet misschien wel overwegen om volgend seizoen wat extra crossen te rijden in de VS. Alleen al uit respect voor de mensen hier. Ik ben hier ontvangen als een kampioen, nog voor ik gewonnen had. Ik heb hier actes de présence gegeven, ben naar het basketbal geweest,... Ik voelde me hier echt op mijn gemak. Dat heeft ook geholpen."

Van den Bosch: "Eindelijk die tweede titel"

Paul Van den Bosch, de trainer van Sven Nys, volgde de cross nagelbijtend in de Sporza-studio. "Het was zenuwslopend. Klaas Vantornout was een zeer mooie tegenstander. Hij reed ook een mooie cross. Maar voor ons kamp is het gelukkig goed uitgedraaid."

Belga

"Vlak voor het WK had ik Sven nog aan de lijn en ik zei hem: we werken tien jaar samen, maak er een mooi feestje van! Dit is een opluchting, want er werd vaak gezegd: Nys is een schitterende veldrijder, maar hij won maar één wereldtitel. Nu heeft zijn schitterende palmares ook dat laatste stukje schittering gekregen."

"Hij heeft vandaag bewezen dat hij de druk wel aankan en hij het wel kan afmaken. De omstandigheden hebben in het verleden ook niet altijd meegezeten. Sven was op een punt gekomen dat het niet meer hoefde. Daarom was hij extra relaxed."

De Bie: "Manier waarop is indrukwekkend"

Bondscoach Rudy De Bie had enkel lovende woorden voor Nys. "De manier waarop hij het doet is indrukwekkend. Hij reed dit seizoen enkele heel sterke wedstrijden, maar had dan een dipje door ziekte. Als je dit dan ziet... Hij neemt een paar meter op de balken en trekt dan door tot aan de finish."

De Belgen grepen in de andere categorieën naast de hoofdprijs, maar De Bie is niet ontevreden. "De jeugd heeft het goed gedaan. De profs zijn 1, 2 en 3 in de wereldbeker en pakken nu goud en zilver. Dit seizoen is meer dan geslaagd."