Albert, Nys en co moeten WK zaterdag al rijden

vr 01/02/2013 - 15:11 De veldritprofs zullen niet zondag maar zaterdag hun wereldkampioenschap afwerken in Louisville, in de Verenigde Staten. Dat heeft de internationale wielerbond UCI beslist. De rivier Ohio, net naast het parcours, dreigt zondag immers te overstromen. Het tijdstip van de profkoers blijft hetzelfde: 20.30u Belgische tijd.

WK veldrijden

Door het overstromingsgevaar in Louisville zullen alle vier de wedstrijden nu zaterdag gereden worden.

PhotoNews

De junioren beginnen er om 15.45u onze tijd aan, de vrouwen om 17u, de beloften om 18.30u en de elite om 20.30u. Normaal hadden de mannen zondag om 20.30u gereden. In Louisville is het zes uur vroeger.

"Ongelooflijk, maar waar", reageert Sporza-journalist Renaat Schotte, die de persconferentie van de UCI in Louisville bijwoonde. "Door het overstromingsgevaar wil de organisatie geen enkel risico nemen. Alle races zijn dus zaterdag."

Vanwaar die acuutheid? "Het weer maakt hier enorme bokkensprongen. Door de regen dreigt een zijtak van de Ohio River te overstromen. De organisatie zegt dat het een normaal WK op zondag niet kan garanderen."

"De man die verantwoordelijk is voor het parcours is er 100 procent van overtuigd dat het zo moet. Hij slaapt hier zowat op het parcours en is twee jaar met de organisatie bezig geweest."

"Hij neemt inlichtingen bij alle weersinstanties en ook de overheid is ermee bezig. Men wil geen enkel risico nemen."

Van Den Abeele: "Dit was niet te voorzien"

Onze landgenoot Peter Van Den Abeele is veldritcoördinator bij de UCI. "Er was geen andere oplossing dan vier races op één dag. De voorspellingen voor de rivier zijn dramatisch", zegt hij aan Sporza.

"Voor de vrouwen en de profs vraagt dit uiteraard een aanpassing, omdat ze een dag vroeger fietsen. Positief is dat ze nu een dag minder hebben om zich nerveus te maken. En de beste wint sowieso."

"Zondag het WK annuleren was helemaal geen optie. Dit was niet te voorzien. Dit blijkt een unicum, de mensen begrijpen niet goed dat bij droog en koud weer een rivier kan overstromen."