Sterke Nys triomfeert op de Citadel van Namen

zo 18/12/2011 - 16:04 Sven Nys heeft de Wereldbeker-veldrit in Namen gewonnen. Op een loodzware omloop ging de Landbouwkrediet-renner in de slotfase voorbij Niels Albert. Nys slaat een dubbelslag, want hij wordt ook leider in de Wereldbeker.

Wereldbeker

De hoogtemeters en de dikke lagen modder maakten van Namen de zwaarste cross van het seizoen. De toppers spaarden hun krachten in de beginfase. Na een halfuur kwamen ze vooraan postvatten.

Belga

Nys was de eerste om een stevige prik uit te delen, maar de grote namen volgen al snel weer in zijn zog. Met nog drie ronden voor de boeg zag het er even benard uit voor Nys. Een lekke band sloeg hem terug, maar de rest kon niet profiteren.

Na de lekke band van Nys was het wel een herboren Stybar die de wet dicteerde. De wereldkampioen dreef het tempo langzaam maar zeker de hoogte in. Pauwels miste de trein door een lekke band.

In de slotronde schoof Albert naar de koppositie. De Belgische kampioen duwde het gaspedaal stevig in, Nys en Vantornout hielden hem in het vizier. Pas in de laatste hectometers slaagde Nys erin om het gaatje te dichten. Met een ultieme versnelling ging hij nog voorbij Albert.

Nys: "Deze zege blijft me over 20 jaar nog bij"

Sven Nys is op zijn 34e dolblij met de zege in Namen. "Het is een hele mooie wedstrijd. Hier hangt veel sportgeschiedenis", zei de winnaar.

Belga

"Het was bikkelhard. Ik moest twee keer met een lekke band klimmen. Dat kostte me veel energie, maar ik wilde niet plooien. Op het einde had ik nog wat over om de kloof met Albert dicht te rijden. Een versnelling op de laatste klim was voldoende. Ik ben ontploft."

"Ik heb op adrenaline gewonnen. Ik ben boven mezelf uitgestegen. Deze zege blijft me over 20 jaar nog bij. Ik ga met een erg goed gevoel naar huis."

Meer reacties:

  • Niels Albert (tweede): "Ik heb mee de wedstrijd gemaakt. Ik wou laten zien dat ik een laatste ronde kan rijden. Vroeger had ik het moeilijk in de finale. Daar heb ik de laatste weken aan gewerkt op een klim in Spanje. Helaas raakte ik niet meteen in mijn pedalen. Zo kwam Nys aansluiten. Ik was kapot. Een prik van Nys was voldoende. Ik was dit weekend twee keer tweede bij mijn comeback: ik ben tevreden. Het WK blijft mijn doel. Ik kan nog verbeteren. Nys en ik gaan nog show geven."
     
  • Klaas Vantornout (derde): "In Essen was ik ook goed, maar viel ik in een plas. Namen ligt me. Dat is echte cyclocross met veel spektakel. Op het einde was ik op. Ik was helemaal verkleumd."

Uitslag

1. Sven Nys in 1u03'04"
2. Niels Albert op 5"
3. Klaas Vantornout 21"
4. Kevin Pauwels 26"
5. Zdenek Stybar (Tsj) 32"
6. Tom Meeusen 40"
7. Francis Mourey (Fra) 1'23"
8. Aurélien Duval (Fra) 1'24"
9. Bart Aernouts 1'27"
10. John Gadret (Fra) 1'34"
18. Bart Wellens 2'40"
28. Lars Boom (Ned) 4'14"
32. Rob Peeters 4'40"