Sven Nys: "Blijf hopen op Olympische Spelen"

di 14/02/2012 - 19:15 Zondag zetten de veldrijders een punt achter hun seizoen in de Sluitingsprijs in Oostmalle. Sven Nys stapt meteen op zijn mountainbike. Hij onderneemt in het voorjaar een nieuwe poging om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Met een elfde eindzege in de Superprestige en een nationale titel op zak zit het crossseizoen er voor Sven Nys bijna op.

Belga

"Op 15 maart vertrek ik op stage naar Zuid-Afrika met één doel: kwalificatie voor de Olympische Spelen in het mountainbiken", vertelt Nys. "Ik blijf hopen."

"Er zijn nog vier Wereldbekerwedstrijden waar ik me kan kwalificeren. In de eerste twee wedstrijden verschijn ik aan de start om me in de top 60 te scharen. Zo krijg ik tijdens de laatste twee wedstrijden een betere startpositie."

"Een plaats in de top 12 in één van die WB-wedstrijden is genoeg om een ticket voor Londen te bemachtigen."

"Als het niet lukt is er in juni nog altijd het EK in Moskou. Ook daar is een plaats bij de eerste 12 goed voor een olympisch ticket." In Peking in 2008 behaalde Nys een negende plaats.

"Mentaal is de omschakeling lastig"

"Spijtig dat ik me vorig zomer niet reeds kon kwalificeren, want mentaal is het nu een lastige omschakeling om vlak na het veldritseizoen al meteen de mountainbike boven te halen", zegt Sven Nys. "Ook technisch en fysiek is het een andere stiel."

België heeft twee olympische starttickets in het mountainbike. Kevin Van Hoovels verdiende er één met zijn 15e plaats op het WK.

Ook Kevin Pauwels mikt op het tweede ticket voor Londen. Hij neemt deel aan twee Wereldbekermanches. Desnoods komt Pauwels ook aan de start van het EK.

Wereldbeker mountainbike 2012

  • 18 maart: Pietermaritzburg (ZAf) - Sven Nys
  • 15 april: Houffalize - Sven Nys
  • 13 mei: Nove Mesto (Tsj) - Sven Nys en Kevin Pauwels
  • 20 mei: La Bresse (Fra) - Sven Nys en Kevin Pauwels
  • 24 juni: Mont-Saint-Anne (Can)
  • 1 juli: Windham (VS)
  • 29 juli: Val-d'Isère (Fra)