Schotte: "WK piste in Hongkong was historisch en uniek voor België"

di 18/04/2017 - 17:04 Het WK baanwielrennen in Hongkong was een succes voor de Belgische pistiers. Met vijf medailles kwamen ze terug. Onze commentator Renaat Schotte was ter plaatse en schat de prestaties van de Belgen in. "Aan Degrendele kunnen we nog jaren plezier beleven."

De 5 conclusies van Renaat Schotte

  1. De Belgische prestaties zijn historisch en uniek
  2. Wielerbond moet ook investeren in coaching
  3. België heeft dringend nood aan een nieuwe piste
  4. Kans is groot dat ploegkoers weer olympisch wordt, dan hebben we twee medaillekandidaten extra
  5. Als Degrendele kan bevestigen, dan zullen we daar nog jaren plezier aan beleven

"WK in Hongkong was historisch en uniek"

"De prestaties van de Belgen in Hongkong zijn historisch, want het is geleden van de jaren 60 dat België op een WK zo veel medailles kon veroveren", zegt Renaat Schotte. "Dat is een halve eeuw geleden, maar hopelijk zijn we nu opnieuw op weg naar de top."

"Het is ook uniek in die zin dat België voor het eerst een medaille behaalt bij de keirin voor vrouwen. De laatste Belgische medaille op de keirin tout court is van Michel Vaarten in Maebashi, Japan, in 1990."

Moeten we de kanttekening niet maken dat een jaar na Rio heel wat toppers afwezig waren? "Neen, want dat is elke keer zo en vier jaar geleden haalden we niets op het WK in Minsk."

"Op WK-vlak kun je dit niet minimaliseren. Het is hét topmoment van het jaar. België heeft heel goed gepresteerd volgens de mogelijkheden en het straffe is dat het met wat geluk nog beter had gekund."

"Wielerbond moet ook in coaches investeren"

Is het succes van de Belgen het gevolg van goed beleid? "De wielerbond doet met heel weinig middelen heel veel. De bond haalt er het maximum uit. Ik denk ook niet dat Peter Pieters (de bondscoach, nvdr) nog meer kan doen."

"In Nederland stopt de Duitse sprintcoach René Wolff omdat hij niet meer de middelen krijgt om voor te werken. Als de bond slim is, dan halen ze die man binnen."

"Je moet ook in coaches investeren. Het komt altijd op hetzelfde neer en zeker in een meetbare sport als baanwielrennen: geld, geld en geld."

"België heeft nood aan een nieuwe piste"

"Het zou bijvoorbeeld een enorme stap zijn als je de renners van de baanploeg een inkomen kunt garanderen", zegt Schotte. "Want met baanwielrennen kun je in België weinig verdienen en dan ben je veroordeeld tot de zesdaagses."

"Maar dat is niet evident om te combineren met pieken naar een WK. Wat De Ketele en De Pauw hebben gedaan, is eigenlijk een half mirakel. Ze stonden er de hele winter en pakten een medaille op het WK."

"En als de succesvolle pistiers één ding verdienen, dan is dat die nieuwe wielerpiste op het circuit van Zolder. De trainingsmogelijkheden in België zijn een oud zeer. België heeft nood aan een nieuwe piste. In een ideaal verhaal steek je de sprinters en de uithoudingsrenners op een aparte piste. Zo werken ze in Frankrijk."

"Als ploegkoers weer olympisch is, dan hebben we 2 medaillekandidaten"

Bij baanwielrennen zijn de Olympische Spelen het hoogste doel. In Hongkong werden de medailles vooral behaald in niet-olympische disciplines. "Maar in het najaar wordt beslist over het olympische programma en de kans is groot dat de ploegkoers daar opnieuw op staat."

"Dan hebben we er meteen twee medaillekandidaten bij. Bij de mannen en vooral bij de vrouwen. Daar hebben we een voorsprong: D'hoore en Kopecky staken er technisch bovenuit bij de aflossingen. Dat koppel is sowieso een fantastische combinatie."

"Aan Degrendele kunnen we nog jaren plezier beleven"

"En als Degrendele nog drie jaar kan groeien, kan ze op haar eentje een baanbreekster zijn. Ik heb de indruk dat er een goeie kop op staat, dat bewijst het feit dat ze op die jonge leeftijd makkelijk maanden op trainingskamp in Aigle kan gaan. En ze scoort op het WK na de ontgoocheling van de sprint."

"Nu moet ze proberen te bevestigen en dan gaan we nog jaren plezier aan haar beleven. Degrendele heeft haar eerste WK-medaille in de keirin beet op haar 20e, dat is bijvoorbeeld een jaar eerder dan Kristina Vogel, drievoudig olympisch kampioene, die nu in Hongkong de titel veroverde op de sprint en de keirin."