Martin doorbreekt de hegemonie van Cancellara

wo 21/09/2011 - 16:52 Tony Martin is erin geslaagd om Fabian Cancellara van zijn troon te stoten in het tijdrijden. De Duitser, die volgend jaar voor Omega Pharma-Quick Step rijdt, zette de viervoudige wereldkampioen op meer dan een minuut. De Belgen reden een teleurstellend WK.

De minder bekende Kazak Djatsjenko zat lange tijd in de "hotseat" met de beste tijd, maar zijn rijk was snel uit toen de toppers eraan kwamen. Wiggins reed als eerste sneller dan 50 km/u, maar de tussentijden gaven aan dat het een duel werd tussen de meester en zijn leerling.

Belga

Martin zette Cancellara bij het eerste tussenpunt al op elf seconden. De Zwitser had geen antwoord in huis. Hij ging letterlijk wankelen (zie video) en werd nog derde.

Winnaar Martin: "Ik had een goed gevoel, ik was zeker dat ik zou winnen. Dit is een droom die in vervulling gaat. "Ik heb vooral op mentaal vlak vooruitgang geboekt. Ik weet hoe ik een goeie tijdrit moet rijden. Dit was de eerste keer dat ik de Vuelta reed voor het WK. Dat wordt een optie voor de toekomst."

Martin rijdt volgend seizoen voor Omega Pharma-Quick Step. Manager Patrick Lefevere zag het graag gebeuren hoe zijn aanwinst de WK-tijdrit won.

"Ik ben blij met de zege van Martin", zei Lefevere aan Sporza. "Het was trouwens niet evident om hem aan te trekken. Tijdrijders zijn speciale mannen. Ze zijn maniakaal bezig met materiaal, voorbereiding, ..."

Cancellara: "Een kampioen moet kunnen verliezen"

Fabian Cancellara gaf toe dat hij niet de benen had van de voorbije jaren. "Ik gaf alles, maar ik was niet 100%. In het begin had ik een goed gevoel, maar ik besefte algauw dat het niet genoeg zou zijn. Ik kon niet sneller. Op een bepaald moment in de tweede ronde heb ik het idee dat ik zou winnen, losgelaten. Tony was vandaag de sterkste."

"Ik had dit seizoen goeie en slechte momenten en ik zal in mijn carrière blijven winnen én verliezen. Als je niet kunt verliezen, ben je geen kampioen. Ik hou van een uitdaging, een gevecht. Ik geef het nog niet op."

De Gendt: "Ik reed gewoon niet rap genoeg"

De Belgen Thomas De Gendt en Dominique Cornu reden een onopvallend WK. De Gendt was nochtans met top 10-aspiraties aan de start gekomen, maar stelde teleur met een 50e plaats op ruim zes minuten van winnaar Martin.

Belga

Het was al snel duidelijk dat Thomas De Gendt geen rol van betekenis zou spelen. Hij startte in de eerste groep renners, met vooral "mindere goden" rond zich. Toch kon hij zich niet onderscheiden.

De Gendt moest anderhalve minuut toegeven op een Griek en meer dan twee minuten op de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent, die met 58'10" de eerste richttijd neerzette.

De Gendt had op meer gehoopt dan de figurantenrol die hij maar speelde. Sporza ving hem meteen na zijn aankomst op. "Ik reed meer dan een uur, dus dat is gewoon niet rap genoeg", zegt De Gendt. "Het was al geen goed teken dat ik maar zo snel reed als tijdens de opwarming."

"Ik had niet genoeg kracht om echt diep te gaan bij de stroken waar er tegenwind stond. M'n benen vermoeiden. "Of ik me hierin wil blijven ontwikkelen? Ja, maar een vlak parcours is toch niets voor mij, dat is echt specialistenwerk en die specialist ben ik geenszins."

Dominique Cornu finisht in de middenmoot

Dominique Cornu had zijn koers behoorlijk goed ingedeeld, maar speelde niet mee voor een verhoopte plaats in de top 10. Hij verloor steeds wat meer tijd en kwam in 58'45" over de streep. Dat was uiteindelijk vijf minuten trager dan Martin en goed voor een 29e plaats.

Belga

"Ik kan wel een egale tijdrit rijden, maar het zou van start tot finish nog iets rapper mogen. En dat kon ik niet brengen. Op een iets lastiger parcours kan ik me redden met mijn souplesse, maar hier draaide het enkel om kracht. En dat kom ik nog tekort. Ik had geen wonder verwacht", zegt Cornu bij Sporza

"Voor 2012 wil ik op de Spelen vooral op de piste presteren. Als ik er ook de tijdrit bij kan doen, is dat mooi."

uitslag

1. Tony Martin (Dui) 46,4 km in 53'43"
gemiddelde: 51,8 km/u
2. Bradley Wiggins (GBr) op 1'15"
3. Fabian Cancellara (Zwi) 1'20"
4. Bert Grabsch (Dui) 1'31"
5. Jack Bobridge (Aus) 2'13"
6. Richie Porte (Aus) 2'29"
7. David Millar (GBr) 2'45"
8. Lieuwe Westra (Ned) 3'18"
9. Aleksandr Diatsjenko (Kaz) 3'19"
10. Jakob Fuglsang (Den) 3'30"
29. Dominique Cornu 5'01"
50. Thomas De Gendt 6'28"