Bomans: "Al te veel namen moeten schrappen"

di 10/09/2013 - 10:57 Carlo Bomans geeft maandag zijn selectie voor de WK-wegrit in Firenze op 29 september. De bondscoach mag maar zeven in plaats van de vertrouwde negen renners meenemen. De voorbije dagen heeft hij al een pak namen geschrapt. Niet uit weelde, wel door valpartijen en blessures. "Vooral de val van De Weert was een domper."

Van Tom Boonen en Jurgen Van den Broeck wist hij al langer dat ze niet beschikbaar waren. Recentelijk ging Stijn Devolder onder het mes en Bart De Clercq en Kevin De Weert vielen letterlijk uit in de Vuelta.

Gilbert heeft me in de Vuelta bekoord. Vooral de rust die van hem uitgaat, viel me op. Zonder ongepast euforisch te doen: we mogen gezonde ambities koesteren in Firenze
Carlo Bomans

"Ik heb de voorbije dagen alleen maar moeten schrappen. Iets te veel om goed te zijn", zegt Bomans in Het Laatste Nieuws. "Vooral de val van De Weert was een zware domper. Kevin is een loyale, plichtbewuste werkkracht. Hem ga ik hard missen."

Bomans wil nog niks kwijt over namen. "Ik wil wel de zeven best mogelijke renners mee. Ruimte voor pure knechten is er niet. Ik heb jongens nodig die in de finale zo lang mogelijk kunnen overleven."

Gilbert wil graag zijn titel verlengen. Of hij de uitgesproken kopman is, heeft Bomans niet gezegd: "Ik laat dat nog even in het midden. Tot na de laatste parcoursverkenning. Ik wil iedereen nog eens gehoord hebben ook."

"Maar ik geef toe: Gilbert heeft me in de Vuelta bekoord. Vooral de rust die van hem uitgaat, viel me op. Zonder ongepast euforisch te doen: we mogen gezonde ambities koesteren in Firenze."

"WK-winnaar is specialist van Ardennen"

Firenze wordt loodzwaar. "Het is de lastigste WK-omloop die ik in mijn leven al gezien heb", zegt Bomans. "De wereldkampioen zal niet noodzakelijk een superklimmer te zijn à la Froome of Quintana. Maar op zijn minst wel een specialist van de Ardense klassiekers."