Omega Pharma-Quick Step wint WK-ploegentijdrit

wo 29/08/2012 - 17:47 Omega Pharma-Quick Step heeft het goud veroverd op het WK ploegentijdrit. Het BMC van Philippe Gilbert strandde op een zucht van Tom Boonen en co. "Ze deden werkelijk alles perfect", zegt ploegleider Tom Steels. Patrick Lefevere had zelfs een krop in de keel. "Deze overwinning is meer waar dan de Ronde of Parijs-Roubaix."

Aan het eerste tussenpunt werd al duidelijk dat de strijd tussen Omega Pharma-Quick Step, BMC en Orica GreenEdge zou gaan. Rabobank kwam voor eigen volk te kort om een plaats in de top drie te veroveren.

Belga

Omega Pharma-Quick Step reed met zijn zessen (voltallig dus) naar de streep, terwijl de BMC-groep uit elkaar spatte op de Cauberg. Maar de vier BMC'ers trokken alle registers open. Uiteindelijk was het verschil amper drie seconden.

Ploegleider Tom Steels is de architect van de zege van O.Pharma-Quick Step. "Sinds november waren we hiermee bezig", zei Steels trots aan de Sporza-microfoon.

"Chapeau voor de zes renners. Het is schitterend om met zulke specialisten te mogen werken. Ze deden werkelijk alles perfect: elke aflossing was getimed, alles was geregisseerd."

Niki Terpstra, Peter Velits, Tony Martin, Kristof Vandewalle, Sylvain Chavanel en Tom Boonen hoorden de Brabançonne op het podium. "Er was geen prestige onderling. Dat is het geheim."

Boonen: "Dit is misschien wel de mooiste zege"

"Ik ben enorm trots", glunderde Boonen. "Dit is misschien wel de mooiste zege van het jaar, net omdat het een groepsoverwinning is. Heel de ploeg, verzorgers en mechaniciens incluis, hebben heel hard naar dit WK toegeleefd."

Belga

"We hebben dit bijzonder goed voorbereid. Elke meter was bestudeerd, alles was ook vooraf gefilmd. Ik was zelfs zenuwachtig vanochtend. Dit is een geweldige ontlading voor ons allemaal."

"Deze wereldtitel staat los van mijn individuele zeges. Als de Belgische ploeg zondag zo'n spirit als wij toont, maken we kans op een glansprestatie volgende week zondag."

Manager Patrick Lefevere was emotioneel na de overwinning van zijn team. "Ik had een krop in de keel. Hier droom ik al een jaar van. Ik heb al veel meegemaakt, maar dit is apart."

Volgens Lefevere werd de strijd met BMC beslecht op de Cauberg. "Deze overwinning is meer waard dan de Ronde of Parijs-Roubaix. Dit was de koers van het jaar. Dit levert 200 UCI-punten op."

"Ik ben UCI-voorzitter Pat McQuaid erg dankbaar dat hij dit opnieuw invoerde. Ook Boonen was emotioneel. Hij is de motor van de ploeg. Hij kickte ook al een jaar op deze wereldtitel."

Meer reacties:

Kristof Vandewalle (naast Tom Boonen de andere Belg van de QS-ploeg): "Het was een geweldige eer om te mogen deelnemen met deze ploeg. Het was mijn persoonlijk doel. We hebben het als ploeg prachtig gedaan. We hebben heel homogeen gereden. We hebben elkaar niet kapotgereden. Dat is heel belangrijk."

Philippe Gilbert (BMC)
: "Met drie seconden een tijdrit over 53 km verliezen is eigenlijk niets. Maar goed, dat is koers. Op de Cauberg hebben we het verloren. Plots was er geen organisatie meer. Hoe dat komt? Tja, gewoon concentratieverlies. Van Garderen trok hard door, maar hoorde blijkbaar niks. We moesten op Phinney wachten. Wat dit betekent voor volgende zondag? Zo'n klim ligt mij."

Uitslag

1. Omega Pharma-Quick Step 53,2 km in 1u03'17"
(Boonen, Sy.Chavanel, Martin, Terpstra, Vandewalle, P.Velits)
2. BMC (VS) op 3"
(Ballan, Gilbert, Phinney, Pinotti, Quinziato, Van Garderen)
3. Orica-GreenEdge (Aus) 47"
(Bewley, Durbridge, Langeveld, Meyer, Mouris, Tuft)
4. Liquigas (Ita) 1'04"
5. Rabobank (Ned) 1'08"
6. Movistar (Spa) 1'18"
7. Katjoesja (Rus) 1'18"
8. RadioShack (VS) 1'21"
9. Sky (GBr) 1'32"
10. Garmin (VS) 1'35"
11. Astana (Kaz) 1'44"
12. Vacansoleil-DCM (Ned) 1'48"
13. Saxo-Tinkoff (Den) 1'48"
14. Rusvelo (Rus) 2'14"
15. AG2R (Fra) 2'26"
16. Euskaltel (Spa) 2'30"
17. Lotto-Belisol 2'32"
18. Argos-Shimano (Ned) 3'01"
19. Itera-Katjoesja (Rus) 3'09"
20. Optum Kelly (VS) 3'13"
21. Cofidis (Fra) 3'17"
22. FDJ (Fra) 3'23"
23. MTN Qhubeka (ZAf) 3'38"
24. Acqua e Sapone (Ita) 3'54"
25. Topsport Mercator 3'56"
26. CCC Polsat (Pol) 3'58"
27. Adria Mobil (Svn) 4'10"
28. Lampre (Ita) 4'18"
29. Caja Rural (Spa) 4'32"
30. Rabobank Continental (Ned) 4'37"
31. Type 1-Sanofi (VS) 5'23"
32. Saur-Sojasun (Fra) 5'24"