Italiaanse Bronzini pakt wereldtitel, Verbeke is 6e

za 02/10/2010 - 08:32 De Italiaanse Giorgia Bronzini heeft de wereldtitel bij de vrouwen veroverd. Na 127 km was Bronzini de snelste van een compacte groep. Onze landgenote Grace Verbeke spurtte niet mee om de titel en eindigde zesde. "Ik ben ontgoocheld", reageerde ze.

De vrouwen maakten er pas op twee ronden van de streep een strijd van. Toen werd de Amerikaanse Curi Mattis ingelopen. In de slotfase waren de Britse Nicole Cooke en de Duitse Judith Arndt een tandem. Ze leken gewonnen spel te hebben.

Belga

Maar de anderen lieten niet af. Marianne Vos (foto), met Bronzini en Johansson in het wiel, haalden de twee bij. Vos spurtte niet echt fair en deed de deur dicht voor de Zweedse. Bronzini profiteerde en pakte de trui.

Het is Bronzini's eerste wereldtitel op de weg. Ze volgt haar landgenote Tatiana Guderzo op, die vorig jaar de sterkste was in het Zwitserse Mendrisio.

Verbeke: "Mooi, maar niet tevreden"

Grace Verbeke reed een knap WK, maar speelde niet mee voor de prijzen. Ze strandde in het zog van de top vijf. "Een zesde plaats is mooi, maar er zat vandaag zeker niet meer in", zegt ze.

PhotoNews

"Ik zat de hele tijd voorin, bij de eerste tien. Zo zat ik niet te veel in de wind, dat was mijn les van vorig jaar. Maar de koers ging niet zoals ik wilde. Op de klim moest ik afhaken. Ik vond niet meteen mijn ritme en ik had niet de goeie benen", zei Verbeke.

"Misschien moet ik mijn seizoen toch eens analyseren, want ik zette veel op dit WK. Ik ben toch wat ontgoocheld."

"Ik denk dat ik meer in mezelf moet geloven", vertelde Verbeke nog. "De ervaring begint wel door te wegen, maar het is jammer dat ik weer niet kon meespelen om de zege."

Meer reacties

  • Giorgia Bronzini (winnares): ""Ik ben heel blij. Ik heb gereden voor Franco Ballerini (de overleden ex-bondscoach van Italië, red) en voor Italië. We zijn een sterk team, misschien wel het sterkste. In de finale zei ik tegen de ploegmaats dat ik nog goeie benen had."
  • Marianne Vos (vierde keer op rij zilver): "Ik ging de sprint aan op 300 meter in de hoop dat niemand er nog over zou komen. Dat ik van mijn lijn afweek en de deur dichtdeed voor Johansson? Dat weet ik niet. Ik ben gewoon vol gaan sprinten. Het is zuur dat we het niet konden afmaken, want tot de laatste ronde hadden we alles onder controle. De meisjes hebben vanaf kilometer nul voor mij gereden. Dat is fantastisch."

uitslag

1. Giorgia Bronzini (Ita) 127 km in 3u32'01"
2. Marianne Vos (Ned) z.t.
3. Emma Johansson (Zwe)
4. Emma Pooley (GBr)
5. Judith Arndt (Dui) op 1"
6. Grace Verbeke 3"
7. Trixi Worrack (Dui)
8. Rasa Leleivyte (Lit)
9. Elisabeth Armistead (GBr) 8"
10. Carla Swart (ZAf)
12. Jeannie Longo (Fra)
49. Liesbet De Vocht 9'39"
51. Lieselot Decroix
55. Sofie De Vuyst 11'36"
Ludivine Henrion opgave