Schotte: "Dumoulin is de winnaar van de Blockhaus, niet Quintana"

ma 15/05/2017 - 16:43 Het Giro-peloton heeft de tweede rustdag vandaag kunnen gebruiken om te bekomen van de emoties van de Blockhaus. “Helaas is het motorincident behoorlijk bepalend geweest voor het vervolg van de Giro”, zegt Renaat Schotte, die bijna zeker is dat Dumoulin morgen het roze zal pakken.

"Amateuristisch van zwaantje"

Schotte betreurt het voorval met de politiemotor die in de weg stond van de kop van het peloton en waarbij een deel favorieten, Thomas op kop, ten val kwam.

“Het was heel amateuristisch van dat zwaantje. Iemand die iets van de dynamiek van de koers kent, staat niet deels op de weg stil. Anderzijds heeft niemand een teken gegeven. En dat wijst toch ook op die veranderende zeden in het peloton. Vooral één ploeg, Sunweb, had moeten roepen.” Het was Sunweb-renner Kelderman die de motor raakte en de domino’s in gang zette.

“Het was te denken dat we na de Etna en de Blockhaus niet gingen weten wie de Giro ging winnen, maar wel wie hem niet ging winnen. En dat is Geraint Thomas. Hij verloor veel tijd, maar ook binnen zijn Sky-ploeg is de schade groot.”

@EurosportNLBE

"Dumoulin pakt morgen roze"

"Als je dan de vraag stelt, wie de winnaar van de Blockhaus is, dan is dat niet Quintana, maar Dumoulin. De Nederlander had op een grotere afstand gezet kunnen worden door de Colombiaanse klimgeit, maar dat is niet gebeurd."

De allerbeste Dumoulin kan tot 2 minuten pakken in de tijdrit, maar ik houd dus enig voorbehoud. Want hij heeft zich vooral op het klim- en rondewerk voorbereid.
Renaat Schotte

"Zeker in het licht van het feit dat er vier aankomsten bergop zijn en we er twee van achter de rug hebben. De hamvraag is evenwel hoe Dumoulin meerdere bergen na elkaar zal overleven.”

Quintana reed gisteren Jungels wel uit de roze trui, met 28 en 30 seconden op respectievelijk Pinot en Dumoulin. “Maar ik denk dat Dumoulin morgen in de tijdrit zeker roze pakt. De vraag zal niet zijn of, maar met hoeveel tijd. Pinot heeft ook een tijdrit, maar Dumoulin is de betere."

"Het wordt voor Quintana zaak om tegen de slottijdrit in Milaan een geruststellende voorsprong te hebben, anders wordt het een secondescenario zoals in de Tour ’89. Quintana zal dan iets offensiever mogen rijden, tenzij hij ons verbaast in zijn tijdrit."

"Al staan achter de tijdrit van Dumoulin ook wat vraagtekens, want hij heeft zich in zijn voorbereiding toegelegd op gewichtsverlies en het klim- en rondewerk. Het parcours is evenwel op zijn lijf geschreven. Het gaat op en af, is niet te steil en geschikt voor de grote molen. De allerbeste Dumoulin kan tot 2 minuten pakken, maar ik houd dus enig voorbehoud."

"Voorts kun je je ook afvragen of het roze geen vergiftigd geschenk is, want wat doe je met het gewicht daarvan als ploeg?"

Thomas kan nog bepalende rol spelen, maar geloof niet meer in podium

De conclusie na de eerste lange week (en de tweede zondag) is dat Dumoulin het interessante vraagteken is in deze Giro. Daarom is het des te jammer dat Thomas wegviel. Dat is de Britse versie van Dumoulin: rouleur, tijdrijder, allrounder.

Thomas kan nog een bepalende rol spelen in de dagscenario’s, maar ik geloof niet echt meer in het podium voor hem. Al kan het nog. De opperste gaai is gaan vliegen, maar in de slotweek smijten ze met minuten in plaats van nu met halve minuten."

“Verlies van Kelderman is aderlating”

Voor Schotte is Dumoulin dus de winnaar van gisteren, “maar hij is tegelijkertijd ook de verliezer”: “Met Kelderman verloor hij een levensbelangrijke pion. Niet voor nu, maar voor in de laatste week."

"Had rozetruidrager Kruijswijk vorig jaar na zijn val op de Agnello na de afdaling over een Kelderman beschikt, was het misschien anders gelopen. Op cruciale fases gaat hij Kelderman missen. Daarom begrijp ik de dubbele reactie van Dumoulin gisteren: enerzijds superblij, maar anderzijds ook zuur. Kelderman had de benen. Zijn opgave is een aderlating, een tactisch verlies voor Sunweb.”

"Nibali zal het lastiger hebben dan vorig jaar"

"Alleszins zijn er nu nog twee Nederlanders podiumrijp: naast Dumoulin ook Mollema. Kruijswijk is gisteren van zijn pluimen verloren."

Nibali gaf ook tijd toe. “Hij nam de handschoen op, maar heeft daarvoor een prijs betaald. Als dit zich doorzet, ziet het er niet zo rooskleurig uit voor de Italiaan. Maar Nibali heeft het voordeel dat hij minder snel slecht wordt dan de rest in de derde week. Dan steekt hij zijn neus aan het venster. Maar tegen Quintana zal het moeilijker worden om de scheve situatie recht te zetten.”