Petacchi houdt woedende Cavendish af in de Giro

zo 08/05/2011 - 16:53 Alessandro Petacchi (Lampre) heeft in Parma de tweede Giro-rit gewonnen. Een sterke Petacchi (37) was in de massaspurt sneller dan Mark Cavendish, die woedend reageerde. Cavendish is wel de nieuwe leider.

In de langste etappe van deze Giro ging Sebastian Lang meteen na de start bij wijze van grap voor het peloton rijden. Toen het peloton maar niet terugkwam, ging de Duitser van Omega Pharma-Lotto door. Hij kreeg uiteindelijk meer dan 19 minuten cadeau.

Belga

Er volgde een lijdensweg van 200 kilometer. Lang kreeg uiteindelijk zelf genoeg van de ongelijke strijd. Hij zwalpte over de weg, maakte ruzie met enkele motorrijders en liet zich met krampen inlopen. De groene bergtrui was zijn beloning.

Toen Lang was ingelopen, reed een groep van acht renners, onder wie Jan Bakelants, weg. Maar ook hun aanval strandde toen Vorganov letterlijk wegviel.

In de massasprint klopte Petacchi Cavendish. De Brit was woedend, omdat hij vond dat Petacchi van zijn lijn afweek, maar er was weinig aan de hand. Cavendish werd dankzij de bonificaties wel leider, maar ontving zijn roze trui met een sip gezicht.

Cavendish: "Ik moest twee keer inhouden"

AP

Met een gezicht als een donderwolk kwam Mark Cavendish op het podium om de roze trui in ontvangst te nemen. Zelfs toen hij kussen kreeg van de podiummeisjes kon er geen lachje vanaf bij de Brit.

Ook in het interview stond het gezicht van Cavendish nog altijd op onweer. "Ik ben blij dat we de roze trui in de ploeg konden houden, want de jongens hebben de hele dag hard gewerkt."

"Wat er gebeurde in de laatste 200 meter? Petacchi week tot drie keer toe van zijn lijn af. Op die manier moest ik twee keer inhouden en mijn sprint opnieuw lanceren. Als ik zo sprint, dan word ik zeker gediskwalificeerd."

Petacchi: "Ik vond dat ik een mooie sprint reed"

Belga

Alessandro Petacchi was zich van geen kwaad bewust. De Italiaan van Lampre vond niet dat hij in de fout was gegaan in de massasprint. "Als ik echt iets verkeerd had gedaan, dan zou de jury me wel gediskwalificeerd hebben", zei hij.

"Ik vond dat ik een mooie sprint heb gereden", zei Petacchi. "Ik ben zelf aangegaan en op kop mag ik mijn lijn bepalen. Ik kreeg in de finale veel hulp van Hondo, die was fenomenaal."

Voor Petacchi is het de 22e ritzege in de Giro. Daarmee komt hij op gelijke hoogte van Roger De Vlaeminck en Fausto Coppi. "Het doet deugd om opnieuw te winnen in de ronde van mijn land", besloot de Italiaan van Lampre.

Uitslag rit 2:

1. Alessandro Petacchi (Ita) 244 km in 5u45'40"
2. Mark Cavendish (GBr) allen
3. Manuel Beletti (Ita)
4. Roberto Ferrari (Ita)
5. Borut Bozic (Svn) zelfde
6. Davide Appolonio (Ita)
7. Tyler Farrar (VS)
8. Robbie McEwen (Aus) tijd
9. Wouter Weylandt
10. Matteo Montagui (Ita)
11. Alexander Kristoff (Noo)
12. Fabio Taborre (Ita)
13. Fabio Sabatini (Ita)
14. Francisco Ventoso (Spa)
15. Dennis van Winden (Ned)
16. Francesco Chicchi (Ita)
17. Michele Scarponi (Ita)
25. Vincenzo Nibali (Ita)
29. Alberto Contador (Spa)
31. Gert Dockx
32. Stefano Garzelli (Ita)
36. Roman Kreuziger (Tsj)
49. Klaas Lodewyck
59. Kevin Seeldraeyers
120. Kristof Vandewalle
146. Frederik Veuchelen
160. Jan Bakelants
167. Bart De Clercq
179. Olivier Kaisen op 41"
187. Francis De Greef 1'30"
202. Sebastian Lang (Dui) 2'01"
207. Patrick Gretsch (Dui) (laatste) 10'20"