"Speciale fiets voor Parijs-Roubaix? Je hebt vooral de juiste tubes nodig"

wo 28/02/2018 - 17:09 Philippe Gilbert testte gisteren zijn speciale Parijs-Roubaix-fiets uit in Le Samyn, terwijl Wout van Aert de kasseien uit de Hel zelf ging verkennen met een gewone fiets. Maar hoe belangrijk is het materiaal voor Roubaix?

Dierckxsens: "Moderne frames geschikt voor kasseitubes"

Philippe Gilbert droomt van winst in Parijs-Roubaix en hield gisteren een goede generale repetitie. In Le Samyn dokkerde hij met een aangepast Roubaix-model van Specialized naar de 2e plaats. Wout van Aert verkende de stenen van Parijs-Roubaix dan weer op een gewone fiets.

"Je hebt eigenlijk geen speciale fiets of frame nodig", zegt Ludo Dierckxsens, die 7 keer meedeed aan de Hel en nu zelf in de wereld van de fietsenconstructeurs actief is bij Colnago.

"Wat je wel nodig hebt voor Parijs-Roubaix zijn de juiste tubes. De moderne frames zijn tegenwoordig zeker geschikt voor die tubes en dat was vroeger niet het geval."

"Monteer de juiste tubes op fiets waarmee je meest rijdt"

"Fabrikanten zoeken natuurlijk altijd wel naar verbeteringen", weet Dierckxsens (foto). "Museeuw heeft vroeger met een verende fiets proberen te rijden. Dat helpt wel wat om de schokken te absorberen, zeker in Parijs-Roubaix. Maar bij het optrekken na een bocht of in de sprint verlies je toch wel wat kracht."

Bij de Roubaix-fietsen van Quick-Step kunnen Gilbert en co die vering uitschakelen met een knopje, zoals in het mountainbiken. "Dat is natuurlijk een pluspuntje, maar dan moet die fiets het wel de hele wedstrijd uithouden."

Dierckxsens heeft 1 grote tip: "Als je gewoon bent van altijd op dezelfde fiets te rijden, dan monteer je best gewoon de juiste tubes voor Parijs-Roubaix. Je voelt je altijd beter op je eigen fiets dan op een speciale fiets. Maar vaak speelt zo'n speciale fiets ook mentaal een grote rol."

"Gilbert heeft 2 goede eigenschappen voor Roubaix"

Over de winstkansen van Philippe Gilbert is Dierckxsens vrij positief. "Gilbert is niet gespecialiseerd in kasseiwedstrijden, maar hij heeft wel 2 andere goede eigenschappen voor Parijs-Roubaix: een grote motor en durf."

"Als je in Parijs-Roubaix van ver durft aan te gaan en je hebt een grote motor, dan kan je die wedstrijd winnen. Gilbert heeft die durf vorig jaar al getoond in de Ronde van Vlaanderen."

"Gilbert heeft al bewezen dat hij alle soorten klassiekers kan winnen. Als er iemand de 5 monumenten op zijn erelijst kan zetten, dan is het wel Philippe Gilbert."