Driedaagse Brugge-De Panne in nieuw jasje: "Windspektakel en Kemmelberg”

wo 28/02/2018 - 16:23 Het parcours van De Driedaagse Brugge-De Panne wordt volledig vernieuwd. Eerder werd al bekendgemaakt dat de koers wordt omgevormd tot een eendagskoers. De mannen komen 21 maart aan de bak, de vrouwen zijn de dag erna aan de beurt.

Kersvers parcours, nieuwe datum

De Driedaagse De Panne-Koksijde werd onlangs omgetoverd tot een eendagskoers. Een flinke parcourswijziging was dan ook noodzakelijk. "Voor zowel de wedstrijd bij de mannen als de vrouwen kozen we voor een zo veilig mogelijk parcours”, stelt parcoursbouwer Chris Van Cleven gerust.

“De wind zal een belangrijke rol spelen in de nieuwe Driedaagse, zeker bij de passage aan de bekende Moeren. Verder zullen er ook enkele kasseizones en hellingen worden ingelast bij de wedstrijd voor de mannen.”

De organisatoren kozen daarnaast ook bewust voor een nieuwe datum. ‘’Wij konden onze datum behouden, maar dan viel onze koers gelijktijdig met WorldTour-koers Dwars door Vlaanderen. We besloten daarom onze wedstrijd te verschuiven naar een week eerder op het jaar.”

Kweekvijver winnaars Ronde van Vlaanderen

Zowel Quick Step Floors, Lotto Soudal, Katjoesja-Alpecin, Mitchelton-Scott als Bora-Hansgrohe zullen verschijnen aan de start. “De namen van Marcel Kittel, Philippe Gilbert, André Greipel, Elia Viviani en Caleb Ewan circuleren dus al zeker op de startlijst”, vertelt een trotse voorzitter Bruno Dequeecker.

“Onze wedstrijd werd voorheen al wel eens bestempeld als een voorbereidingskoers op de Ronde van Vlaanderen. Wij leverden de afgelopen jaar dan ook winnaars af als Alexander Kristoff en Philippe Gilbert, die vorig jaar nog triomfeerde in de Ronde.”

“Er breekt nu met het vernieuwde parcours een nieuwe periode aan. Ik ben evenwel zeker dat veel renners erop gebrand zijn deze koers aan hun palmares toe te voegen.”

“Volgend jaar wordt de Driedaagse zelfs toegevoegd aan het WorldTour-klassement‘’, onthult Johan van Hecke van Veloclub Panne Sportief. ‘’Mogelijk wordt de koers dan nogmaals omgevormd tot een tweedaagse. Er wordt nog volop gebrainstormd over hoe dat er concreet zal uitzien.”

Het uitgetekende parcours

"De renners zullen vertrekken vanop de Markt in Brugge voor een lusje rond het stadscentrum richting de eerste zware kasseistrook in Werken. Ook in Boezinge even later staan er kasseien op het menu."

"Na 80 kilometer volgen dan enkele hellingen, waaronder de Monteberg, Kemmelberg en de Rodeberg, elkaar op. Daarna volgen vooral vlakke wegen met een passage langs de Moeren-polder. De aankomstzone in de Panne wordt bereikt na 151 kilometer, waarna nog 2 plaatselijke ronden van elk 25 kilometer volgen.”