Niet Van Avermaet of Sagan maar Froome ontvangt de Vélo d'Or

di 17/10/2017 - 14:56 Chris Froome is voor de 3e keer verkozen tot beste wielrenner van het seizoen. Froome slaagde erin zowel de Tour als de Vuelta te winnen in 2017. Dat werd door de stemgerechtigden hoger ingeschat dan de prestaties van Greg Van Avermaet (winnaar World Tour), Tom Dumoulin (winst Giro en wereldkampioen tijdrijden) en Peter Sagan (3e keer wereldkampioen).

De Vélo d'Or is een initiatief van het (Franse) wielerblad Vélo Magazine. De verkiezing wordt sinds 1992 georganiseerd, toen Miguel Indurain zich kroonde tot laureaat.

Voor Chris Froome is het al de 3e bekroning. "Dit is een grote eer", zei de Brit, die de trofee in ontvangst nam tijdens de voorstelling van het Tourparcours. "Dit is een jaar dat ik mijn hele leven zal blijven koesteren."

Froome volgt op de erelijst Peter Sagan op, die hem vorig jaar klopte in de verkiezing. Froome won ook al in 2013 en 2015. Lance Armstrong won de Vélo d'Or 5 keer, maar hij werd na zijn dopingbekentenissen geschrapt van het palmares. Alberto Contador is nu recordhouder met 4 trofeeën.

Palmares Vélo d'Or

  • 2017: Chris Froome (GBr)
  • 2016: Peter Sagan (Svk)
  • 2015: Chris Froome (GBr)
  • 2014: Alberto Contador (Spa)
  • 2013: Chris Froome (GBr)
  • 2012: Bradley Wiggins (GBr)
  • 2011: Philippe Gilbert
  • 2010: Fabian Cancellara (Zwi)
  • 2009: Alberto Contador (Spa)
  • 2008: Alberto Contador (Spa)
  • 2007: Alberto Contador (Spa)
  • 2006: Paolo Bettini (Ita)
  • 2005: Tom Boonen
  • 2004: Lance Armstrong (VS) *
  • 2003: Lance Armstrong (VS) *
  • 2002: Mario Cipollini (Ita)
  • 2001: Lance Armstrong (VS) *
  • 2000: Lance Armstrong (VS) *
  • 1999: Lance Armstrong (VS) *
  • 1998: Marco Pantani (Ita)
  • 1997: Jan Ullrich (Dui)
  • 1996: Johan Museeuw
  • 1995: Laurent Jalabert (Fra)
  • 1994: Tony Rominger (Zwi)
  • 1993: Miguel Indurain (Spa)
  • 1992: Miguel Indurain (Spa)

* geschrapt van de erelijst