Nederlander valt werelduurrecord Wiggins aan: "Een uur lomp hard trappen"

wo 11/10/2017 - 09:59 Dion Beukeboom. De naam zegt u misschien nog niets, maar de Nederlandse hardrijder wil zijn naam in de recordboeken zien staan. Hij offert zijn volledige seizoen op om in augustus 2018 het werelduurrecord van Bradley Wiggins te breken.

Mexicaanse wielerpiste als troef

54 kilometer en 526 meter. Twee jaar geleden verpulverde Bradley Wiggins het werelduurrecord (foto), maar een Nederlands duo heeft uitgerekend dat het nog straffer kan. 

"Wiggins reed in Londen op een laaglandbaan, bij een hoge luchtdruk. Het was een commercieel feestje", vertelt bewegingswetenschapper Jim van den Berg in het Algemeen Dagblad. "Daardoor staat het uurrecord nog niet zo scherp als het had kunnen staan."

Van den Berg begeleidde Thomas Dekker bij zijn werelduurrecordpoging en verzamelde immens veel data. Hij rekende uit dat op de wielerpiste van het Mexicaanse Aguascalientes, op bijna 2.000 meter hoogte, meer mogelijk is. De luchtdruk is er lager, waardoor je minder vermogen moet trappen voor dezelfde snelheid.

Beukeboom is "ideale werelduurrecordrenner"

Maar om zijn theorie ook in de werkelijkheid om te zetten, moest Van den Berg op zoek naar de ideale werelduurrecordrenner. Hij kwam uiteindelijk uit bij Dion Beukeboom (28), regerend Nederlands kampioen achtervolging.

Ik heb niet de illusie dat ik beter ben dan Wiggins, maar hij reed zijn record wel in condities die niet ideaal waren.
Dion Beukeboom

"Hij moet groot en sterk zijn, veel massa hebben, een hoog vermogen kunnen trappen, extreem aerodynamisch op zijn fiets zitten en baanervaring bezitten. Die vacature is Dion op het lijf geschreven."

Beukeboom gelooft in zijn kansen. "Ik heb niet de illusie dat ik een betere wielrenner ben dan Wiggins, maar ik weet ook dat Wiggins zijn record reed onder omstandigheden die niet ideaal zijn. En het is waar ik precies goed in ben: een uur lomp hard trappen."

Beukeboom zal komend seizoen in Mexico doorbrengen, om zich voor te bereiden op een recordpoging op grote hoogte. Zijn ploeg, Vlasman Cycling Team, maakt zelfs extra budget vrij voor de recordpoging in augustus 2018.