De Plus na dramatische val: "Het is een mirakel dat ik dit heb overleefd"

ma 09/10/2017 - 20:09 Even voor Jan Bakelants het ravijn invloog, ging ook Laurens De Plus in diezelfde bocht de dieperik in. Maar hij kwam er wonder boven wonder zonder veel schade vanaf. "Ik ben de gelukkigste mens in België vandaag."

Terwijl Jan Bakelants met zware verwondingen in een Italiaans ziekenhuis ligt, mocht Laurens De Plus vandaag het ziekenhuis al verlaten. "Je mag van een mirakel spreken dat ik geen ergere blessures heb of het zelfs heb overleefd", zegt de renner van Quick-Step.

Het was alsof de tijd stilstond. Ik dacht zelfs: dit is misschien wel mijn laatste keer op een fiets.
Laurens De Plus

De Plus herinnert zich het fatale moment nog levendig. "Ik had het goed verkend, maar door de vermoeidheid schat ik die bocht verkeerd in. Ik wist meteen dat het niet goed zat en dat ik ernstige verwondingen zou hebben."

"Het was alsof de tijd stilstond. Ik dacht zelfs: dit is misschien wel mijn laatste keer op een fiets. Maar op de valreep heb ik mij nog kunnen vasthouden aan een boom. Dat is ook mijn geluk geweest, dat ik dieper ben gevallen tot aan de bomen en dus zachter landde."

"Ik heb om hulp geroepen, maar ik was niet meer bereikbaar met mijn oortje. Uiteindelijk heeft Dries (Devenyns) mijn gevonden en de dokters geroepen. Met touwen hebben ze mij naar boven getakeld, want ik kon niet bewegen. Ik was ook aan het rillen door de shock."

De Plus werd overgebracht naar het ziekenhuis in Cantu, maar daar werd hij niet meteen geholpen. "Ik werd pas na 3u30 behandeld. De hele tijd heb ik afgezien op die harde brancard. Ik heb elke minuut afgeteld. Dat was verschrikkelijk."

"Ik zal niet bang zijn als ik de volgende keer afdaal"

De Plus werd een dag later al overgebracht naar België, naar het ziekenhuis in Herentals. "Hier bleek dat de schade goed meevalt. Ik heb enkel een breukje aan de rechterkant van mijn knie. 10 dagen krukken en over 3 weken ben ik normaal gezien weer in orde."

Het is jammer dat ik niet meteen op vakantie kan, maar dat is nu het minste van mijn zorgen
Laurens De Plus

"Ik zal er dus geen blijvende letsels aan overhouden. Ik ben de gelukkigste mens van België vandaag. Het is jammer dat ik niet meteen op vakantie kan, maar dat is nu het minste van mijn zorgen."

Angst om opnieuw op zijn fiets te kruipen en een nieuwe afdaling te doen, heeft De Plus niet. "Ik sta daar niet bij stil. Mijn familieleden hebben het moeilijker dan ikzelf. Vooral mijn moeder dan."

"Ze was voor het eerst meegegaan naar een buitenlandse wedstrijd. Ze stond aan de finish naar een groot scherm te kijken toen de beelden werden getoond. De mensen rondom haar begonnen te gillen. Ik kan me voorstellen dat dat lastig is."

"Italië onveilig? Dit had ook in Frankrijk of Spanje kunnen gebeuren"

Laurens De Plus en Jan Bakelants waren niet de enige renners die op die vermaledijde plaats uit de bocht gingen. Hier en daar hoor je dat de Italiaanse wegen onveilig zouden zijn. De Plus ziet dat anders. "Dit had in elke afdaling kunnen gebeuren, ook in Frankrijk of Spanje. Afdalingen in Italië zijn wel iets technischer en dus vaak gevaarlijker."

"Ze hadden misschien wel een seingever op die plaats kunnen zetten, want het was wel degelijk een gevaarlijke bocht. Het is niet toevallig dat daar zoveel renners zijn gecrasht."