3 broers Turgis in 1 ploeg in de Ronde van de Ain, wie deed hen dat voor?

di 08/08/2017 - 17:42 Heuglijke dag voor de familie Turgis, want in de Ronde van de Ain kwamen 3 broers in actie voor Cofidis. 3 broers in 1 ploeg? Uniek? Toch niet. Wij vonden enkele voorgangers.

Jimmy, Anthony en Tanguy Turgis: Cofidis 2017

Jimmy en Anthony Turgis rijden sinds dit seizoen samen bij Cofidis, hun broer Tanguy is daar sinds kort stagiair. En zo komt het dat de drie broers samen aan de start staan van de Ronde van de Ain. Omdat in de wedstrijd maar met ploegen van 6 renners gereden mag worden, vormen de broers Turgis dus de helft van de ploeg.

Terwijl broederparen in de koers heel normaal zijn (denken we maar aan de tweelingbroers Yates, de broers Wallays en zo velen meer) is het toch bijzonder dat 3 broers in eenzelfde ploeg rijden. Maar uniek is het zeker niet.

Gösta, Sture, Erik en Thomas Pettersson: Ferretti 1970-1972

Nóg beter dan de broers Turgis doen de Zweedse broers Pettersson. Van 1970 tot 1972 reden ze samen bij de Italiaanse ploeg Ferretti. Zo hielpen Tomas, Erik en Sture hun meest talentvolle broer Gösta in 1971 aan de eindzege in de Ronde van Italië. Met hun vieren namen ze ook deel aan het WK ploegentijdrijden voor amateurs, dat ze drie keer op een rij wonnen.

Eddy, Willy en Walter Planckaert: Mini Flat-Vermeer Thijs 1980

De meest succesvolle broers in dit lijstje zijn ongetwijfeld de Planckaerts. Hoewel er 14 jaar tussen Willy en Eddy zit, hebben ze toch samen met hun broer Walter in één ploeg gereden. Willy (groen in de Tour 1966) en Walter (winnaar van de Ronde in 1976) leerden hun talentvolle broer Eddy de kneepjes van het vak bij Mini Flat-Vermeer Thijs.

Paul, Johan en Leo Wellens: Boule d'Or 1981

Een jaar na de Planckaerts verzamelden zich opnieuw 3 broers bij één en hetzelfde team. Moeder Wellens zal zo fier als een pauw geweest zijn toen haar drie zonen Johan, Leo (de vader van Tim) en Paul in 1981 hun handtekening zetten bij Boule d'Or. Paul had dan al een aardig palmares bijeengefietst, met onder meer twee ritzeges in de Tour en de eindzege in de Ronde van Zwitserland.

Aldo, Diego en Francesco Moser: Filotex 1973

Wat de Planckaerts zijn in België zijn de Mosers in Italië. Francesco is uiteraard de bekendste naam, maar de ex-wereldkampioen en Giro-winnaar had drie broers die de weg voor hem plaveiden. Enzo was in 1973 al gestopt, maar Aldo en Diego waren er dat jaar wel bij toen Francesco debuteerde bij Filotex. Zijn broers waren dan ook getuige hoe Francesco in zijn eerste profseizoen een rit in de Giro won.

Henri, Francis en Charles Pélissier: JB Louvet 1923 en later

Voor de Tweede Wereldoorlog was het niet zo uitzonderlijk dat verschillende broers een leven op de fiets ambieerden. De bekendsten zijn ongetwijfeld de Pélissiers, die jarenlang in dezelfde ploeg reden en elk een schitterende erelijst kunnen voorleggen. Henri won de Tour in 1923 (+ 10 ritten) en een paar klassiekers, Charles won 16 ritten in de Tour, Francis 2 ritten en was een vaste waarde in de klassiekers.

Vicente, Manuel en Fermin Trueba: BH 1936

Het is een klassieke quizvraag: wie is de eerste winnaar van het bergklassement in de Tour de France? Antwoord: Vicente Trueba. De "vlo van Torrelavega" (hij was amper 1,54m groot) had het van geen vreemden, want zijn broer Fermin werd in 1941 tweede in de Vuelta. Samen met Manuel reden de drie broers in 1936 voor de Spaanse fietsfabrikant BH (toepasselijk in deze context: het merk was genoemd naar de broers Beistegui ofwel Beistegui Hermanos).

Francesco, Andrea en Simone Masciarelli: Acqua e Sapone

De meest recente voorgangers van de broers Turgis zijn de fratelli Masciarelli. Francesco, Andrea en Simone zijn de drie zoons van ex-prof Palmiro, die later de wielerploeg Acqua e Sapone uit de grond stampte. Vanzelfsprekend hield hij in zijn ploeg steevast drie zitjes vrij voor zijn drie zoons. Francesco had het meeste talent. Hij werd in 2009 14e in de Giro en won onder meer de Ronde van Lazio.

Eric, Jos en Emiel Gijsemans: Masta-Puch 1982

Na de broers Planckaert in 1980 en de broers Wellens in 1981 was het bijna een traditie geworden in België om 3 broers in eenzelfde ploeg te verzamelen. Bij Masta-Puch slaagden ze er in 1982 in om de broers Gijsemans te verenigen. Jos en Emiel hadden hun sporen dan al verdiend, Eric moest dat nog doen, al kwam zijn carrière nooit echt van de grond.

André, Marcel en Jean Danguillaume: La Perle-Hutchinson 1954

5 broers die allemaal prof werden. Dat moet wellicht een record zijn. De broers Danguillaume verdienden allen de kost met de fiets, maar "slechts" drie reden in dezelfde ploeg. Camille (winnaar Luik-Bastenaken-Luik 1949) en neefje Jean-Pierre (brons op het WK 1975) zouden het het verst schoppen.

Gérard, César en Gaston-Octave Debaets: Alcyon 1926

Alcyon was in de jaren 20 een van de toonaangevende teams in het wielrennen. Het was dan ook geen toeval dat de Franse ploeg zijn oog liet vallen op Gerard Debaets, die in 1924 de Ronde van Vlaanderen had gewonnen. Debaets nam zijn broers César, die vooral uitblonk op de piste, en Gaston mee.

En ook nog...

  • Eric Vanderaerden reed in 1986 een seizoen met zijn broer Danny bij Panasonic. 10 jaar later sloot hij zijn carrière af als ploegmaat van zijn andere broer Gert.
  • Een soortgelijk verhaal bij de Nederlandse broers Van Katwijk. Jan reed in 1976 samen met broer Piet bij TI Raleigh. Een jaar later trok hij naar Marc Zeepcentrale, waarvoor zijn broer Fons ook uitkwam.
  • Het wielergeslacht Buysse was zo uitgebreid dat ze in de jaren 20 een eigen team opstartten: M. Buysse Cycles. Voor deze ploeg reden onder meer de broers Lucien en Marcel, maar ook Léon. Dat was geen familie, want de bekende Buysses waren eigenlijk Buyzes. Maar enkele krantenjongens gingen hun naam als Buysse schrijven en zo gingen ze de geschiedenis in.