Campenaerts: "Waarom zou ik geen goud kunnen halen op de Spelen?"

ma 07/08/2017 - 21:23 De honger van Victor Campenaerts is nog niet gestild na zijn Europese titel tijdrijden. Het WK dit jaar laat hij wellicht aan zich voorbijgaan, maar Tokio zit nu al in zijn achterhoofd. "Daar zou ik de wereldtop moeten kunnen benaderen."

Victor Campenaerts was in 2013 al eens Europees kampioen tijdrijden geworden, maar dan bij de beloften. In Herning liet hij zich voor het eerst op het hoogste podium gelden. De 25-jarige Campenaerts hield 2 seconden over op Maciej Bodnar.

Ik was zo met het EK bezig, dat ik al nagedacht had over een zegegebaar als ik veel voorsprong zou hebben
Victor Campenaerts

"Ik wist dat als ik een superdag had de kans heel groot zou zijn dat ik goud zou halen", zegt Campenaerts zonder blozen. "Het zit in mijn karakter om die ambitie ook op voorhand uit te spreken. Yves (Lampaert) zal dat niet doen. Hij is schuchterder."

"Ik had alles voor het EK gelaten. Als ik thuis was, lag ik alleen in mijn zetel na de training. Ik vermeed elk sociaal contact. Nu het gelukt is, neem ik wel wat tijd om me te ontspannen: eens op café gaan, een frietje eten,..."

"Ik was er zelfs zo mee bezig, dat ik al nagedacht had over een zegegebaar als ik veel voorsprong zou hebben. Toen ik bij het laatste tussenpunt hoorde: "Komaan, je ligt tien seconden voor" heb ik eraan gedacht. Maar blijkbaar zei De Weert "drie" seconden."

"Toen hij in de laatste kilometer helemaal tekeer ging en zei dat ik tot aan de finish moest sprinten, heb ik het voor alle zekerheid toch maar zo gelaten. Gelukkig maar."

"Heb status niet bevestigd, maar opgetrokken"

Met zijn Europese titel heeft Campenaerts zich ook in de belangstelling gereden van andere ploegen, al laat hij dat werk over aan zijn manager. "De meeste ploegen wisten wel al dat ik een goeie tijdrijder ben."

"Ik had mij al in de kijker gereden, maar dit is toch nog een stapje hoger. Dit is niet meer het bevestigen van mijn status, maar die status juist optrekken."

De ultieme stap hogerop is natuurlijk een WK of de Olympische Spelen. Het komende WK is geen spek voor Campenaerts bek. De Spelen in Tokio daarentegen. "Ik heb een verleden als zwemmer en triatleet. De Spelen dat is mijn ultieme droom. Daar zou ik de wereldtop moeten kunnen benaderen. Waarom zou ik daar geen goud kunnen halen?"

België heeft recht op 3 WK-tickets, maar wie wil er gaan?

Door de Europese titel van Victor Campenaerts mag België een extra tijdrijder inzetten op het WK in Bergen, later op het jaar. Campenaerts liet al uitschijnen dat hij en Yves Lampaerts niet zouden gaan, omdat ze op dat zware parcours toch niets te zoeken hebben.

Bondscoach Kevin De Weert is verbaasd. "Ik moet mijn selectie nog maken. Als jij zegt dat Victor en Yves niet willen gaan, dan weet jij meer dan ik. Het is nog veel te vroeg om ons daarover uit te spreken."

VRT ???media.video.type.mz_vod???