De Cauwer: "Hoedje af voor de carrière van Van den Broeck"

vr 19/05/2017 - 16:56 Jurgen Van den Broeck stopt na dit seizoen met wielrennen. "Hij heeft met zijn talent relatief veel uit zijn carrière gehaald", zegt José De Cauwer. "Hij staat er toch maar mooi met zijn top 3 en top 5 in de Tour, dat is weinigen gegeven."

José De Cauwer was in eerste instantie verrast door het nieuws dat Jurgen Van den Broeck na dit seizoen stopt met koersen. "Maar wanneer het verhaal naar boven komt, denk je dat het misschien wel logisch is", zegt De Cauwer, die bondscoach was toen Van den Broeck in 2001 wereldkampioen tijdrijden werd bij de junioren.

"Het zat er blijkbaar niet meer in om zich op te laden zoals hij dat eigenlijk moet doen en op een andere manier lukt het niet voor hem. 90 procent is voor hem niet voldoende, het zou meer dan 100 procent moeten zijn."

"Het is wel zo dat Jurgen een beetje omstreden was. Men had te hoge verwachtingen van die jongen en hij ook soms van zichzelf. Maar achteraf bekeken kan hij een voorbeeld zijn voor heel veel jongeren die denken naar een grote ronde toe te moeten leven. Het kon voor hem niet anders dan de manier waarop hij het gedaan heeft."

"Hij heeft zich toch tussen de wereldtop geplaatst"

Van den Broeck kreeg de afgelopen jaren heel wat kritiek te slikken. "Kritiek geven, dat is het gemakkelijkste dat er is", reageert De Cauwer. "Froome doet eigenlijk ook niets anders dan de Tour. De Ronde van Frankrijk is zo'n specifiek iets geworden, zelfs voor heel goede renners met veel talent."

"Jurgen was een goede renner, maar niet de man met het grote talent. Hij heeft moeten strijden met zijn middelen. Die waren niet wereldtop, maar hij heeft zich toch tussen de wereldtop geplaatst daarmee."

"Hij had een beetje te weinig Tom Boonen-gehalte, maar dat kun je iemand niet aanleren en dat hoeft ook niet. Maar wat de inzet voor zijn vak betreft, zeg ik chapeau."

"Aparte carrière waarover veel te zeggen is"

Zou Van den Broeck een uitgebreider palmares kunnen hebben als hij zich ook had gefocust op eendagswedstrijden? "Dat betwijfel ik. Hij had net niet die punch om het af te maken. Hij was een aanklamper, zullen we maar zeggen. Als dat het hoogste goed is, moet je dat maar doen."

"Langs de andere kant blijf ik erbij dat hij er met zijn talent relatief veel heeft uitgehaald. Te weinig overwinningen, dat klopt, maar hij staat er toch maar mooi met een top 3 en een top 5 in de Tour en dat is heel weinigen gegeven."

"Het is een aparte carrière geweest waarover veel te zeggen is, waar veel mensen een mening over zullen hebben. Er zijn wel wat teleurstellingen geweest, maar ik zeg: hoedje af", besluit De Cauwer.