Van den Broeck: "Ik heb alles uit mijn carrière gehaald"

vr 19/05/2017 - 10:37 Jurgen Van den Broeck (34) is aan zijn laatste seizoen als profrenner bezig. "Ik voel dat het alsmaar moeilijker is om mijn niveau te halen", zegt de ronderenner aan Sporza. "Ik stop liever nu dan er volgend jaar nog een beetje tussen te rijden."

"Ik heb dit in het voorjaar al beslist"

Een zichtbaar opgeluchte Jurgen Van den Broeck stond Sporza vanochtend aan het rennershotel te woord. "Ik wist voor de start van deze Giro al dat dit mijn laatste grote ronde zou worden", vertelt Van den Broeck.

Ik heb dit in het voorjaar al beslist. Na mijn val in Tirreno-Adriatico was ik er redelijk zeker van dat het genoeg geweest was.
Jurgen Van den Broeck

"Ik heb dat in het voorjaar al beslist. Na mijn val in Tirreno-Adriatico was ik er redelijk zeker van dat het genoeg geweest was. Ik heb toen ook met de ploeg samengezeten en de situatie uitgelegd."

"Ik voel dat het alsmaar moeilijker is om mijn niveau te halen. Ik moest vroeger al heel extreem zijn om mijn niveau te halen en dat bleek nu niet meer voldoende."

"Ik had schrik om de winter in te gaan en vast te stellen dat het niet meer zou lukken. Dan stop ik liever nu dan er volgend jaar nog een beetje tussen te rijden."

"Dan ben je niet echt gelukkig in de groep en de groep is dat ook niet met jou. Dan neem je geld af van de ploeg en dat wilde ik niet doen. Het jaar te veel wilde ik dus zeker en vast vermijden."

"Boer Van den Broeck, dat klinkt niet ongewoon"

Jurgen Van den Broeck geeft ook toe dat zijn afwezigheid op het thuisfront hem parten begon te spelen. "Dankzij mijn zoon heb ik een andere kijk op het leven. Ik zou liever veel meer thuis zijn en hem zien opgroeien."

Wat zijn de plannen van JVDB na zijn profcarrière? "Daar heb ik nog niet echt over nagedacht. Ik wil vooral tijd bij mijn familie doorbrengen. Ik ben de laatste jaren heel veel weggeweest en dat begon ik te voelen."

"Of ik iets in de landbouw zal doen? Dat is wel een passie van mij. Boer Van den Broeck, ik ben in die sector groot geworden en dat klinkt dus niet ongewoon. Wielrenners zijn eigenlijk de boeren van de sport: door weer en wind."

"Mocht ik de tijd kunnen terugdraaien, ik zou het niet anders doen"

Wat zal Jurgen Van den Broeck onthouden uit zijn loopbaan? "Ik heb er alles uitgehaald", zegt de ronderenner. "Ik heb heel veel commentaar gehad omdat ik geen winnaar was. Dat wist ik zelf ook."

"Maar ik wist ook dat ik een goed niveau kon halen als ik er heel veel voor deed. In de rondes kon ik het beste eruit halen. Mocht ik de tijd kunnen terugdraaien, dan zou ik het niet anders doen."

"Ik heb twee keer top 5 gereden in de Tour. Dat had ik nooit durven dromen. En de Giro was 10 jaar geleden mijn eerste grote ronde. Maar het is genoeg geweest."