Nog altijd onzekerheid rond terugkeer Cavendish: "Het gaat in kleine stapjes"

di 16/05/2017 - 09:19 Mark Cavendish zit sinds een paar dagen opnieuw op de fiets, maar het is nog lang niet zeker of hij de Tour haalt. De Britse sprinter sukkelt al enkele maanden met klierkoorts. "We willen geen datum vastpinnen op zijn terugkeer", zegt Rolf Aldag, performance manager van Dimension Data.

Milaan-Sanremo op 18 maart was de laatste koers van Cavendish. Daarna kreeg hij te horen dat hij klierkoorts had. Behalve rusten is er weinig te doen tegen die ziekte. Twee maanden later zit hij weer op de fiets, maar Dimension Data springt voorzichtig met de sprinter om.

We moeten vertrouwen hebben in de medische staf en wachten tot zij groen licht geven.
Rolf Aldag - performance manager Team Dimension Data

"We willen geen druk uitoefenen. Als je dat doet, overhaasten we misschien de dingen en dat zou zijn herstel niet ten goede komen", zegt Rolf Aldag.

"Iedereen die ooit klierkoorts gehad heeft, weet dat het herstel lang kan duren. Het belangrijkste is nu zijn gezondheid. We moeten vertrouwen hebben in de medische staf en wachten tot zij groen licht geven."

Cavendish zit sinds 29 april weer op de fiets, maar Aldag blijft voorzichtig. "Kun je het trainen  noemen? Hij moet nog zeer voorzichtig zijn met de trainingsarbeid, niet te intensief. Het gaat in kleine stapjes. Na elke training gaan we na hoe hij zich voelt. We proberen altijd een beetje meer en zien hoe dat loopt. Hij krijgt ook nog regelmatig bloedcontroles om na te gaan hoe het met zijn waarden is gesteld."

"Goed trainen zou al een goede zaak zijn"

"We gaan nu niet verkondigen dat Mark er bij is in de Dauphiné of de Ronde van Zwitserland", gaat Aldag verder. "Laat ons rustig blijven. Want als je iets vooropstelt, zal hij trainen richting dat doel en hervat hij misschien drie of vier dagen te vroeg. Voor je het weet hervalt hij en is zijn seizoen voorbij. Dat risico mogen we niet lopen."

Mark hoeft niet noodzakelijk veel koersen te rijden voor de Tour.
Rolf Aldag

Als Cavendish Zwitserland of de Dauphiné niet haalt, heeft hij niet veel tijd meer om klaar te geraken voor de Tour.

"Vorig jaar won hij vier ritten in de Tour met één wedstrijddag in juni", zegt Aldag. "Hij reed de Ronde van Slovenië, werd ziek in de tweede rit en moest afstappen. Toch was hij sterk in de Tour de France."

"Ook nu is die Ronde van Slovenië een optie. Hij hoeft niet noodzakelijk veel koersen te rijden voor de Tour. Als hij goed kan trainen, zou dat ook al een goede zaak zijn. Maar natuurlijk krijg je als renner wel vertrouwen als je kan koersen."

"Denken voorlopig niet aan niet-Tour-deelname"

Wat zal Dimension Data doen als Cavendish de Tour niet haalt? "Daar denken we voorlopig niet aan en als dat wel het verdict zou zijn, dan moet je dat aanvaarden als team en die Tour op een andere manier aanpakken", besluit Aldag.