Hoogdag voor Pauwels: ritzege en eindwinst in Ronde van Yorkshire

zo 30/04/2017 - 18:37 Serge Pauwels (Dimension Data) heeft de Ronde van Yorkshire gewonnen. Onze landgenoot won de slotrit en greep ook meteen de eindoverwinning. Ploegmakker Omar Fraile werd tweede in de rit en het eindklassement.

Na twee sprintersetappes moest de slotrit het klassement helemaal door elkaar schudden. 8 beklimmingen vormden het menu van de dag en dat was spek naar de bek van Serge Pauwels.

Op 11 kilometer van de finish trok Pauwels op avontuur. Onder meer BMC probeerde de kloof te dichten, maar op de top van het laatste klimmetje had Pauwels nog 10 seconden op een uitgedund groepje.

Pauwels hield in de slotkilometers goed stand, maar kreeg vlak voor de rode vod verrassend genoeg het gezelschap van ploegmakker Omar Fraile. 

De Spanjaard gunde ploegmaat Pauwels de zege en zorgde voor een puik een-tweetje in de rit én het eindklassement.

Eerste profzege voor Pauwels: "Ik houd van zo'n parcours"

Voor Serge Pauwels is het de eerste officiële zege uit zijn carrière. Pauwels heeft ook een Giro-ritzege uit 2009 op zijn palmares staan, maar die overwinning kwam er pas na de dopingschorsing van Leonardo Bertagnolli, die de etappe in kwestie had gewonnen.

"Ik kan het nog altijd niet geloven", reageerde Pauwels na zijn triomftocht in het wielergekke Yorkshire. "Ik ben niet explosief en moet het hebben van de lange inspanningen. Ik heb het juiste moment gekozen en Fraile beschermde mijn vlucht."

"Voor onze sponsor is het belangrijk om zo'n koers op deze manier af te ronden. Het was de hele dag op en af en ik houd van zo'n parcours. Met dit uitzinnige publiek is dit een van mijn favoriete koersen."

Uitslag rit 3

 1. Serge Pauwels - 195 km in 4u57'47"
 2. Omar Fraile (Spa) - z.t.
 3. Jonathan Hivert (Fra) - op 6"
 4. Brent Bookwalter (VS) - z.t.
 5. Tao Geoghegan Hart (GBr) - 8"
 6. Maurits Lammertink (Ned) - z.t.
 7. Matthews Holmes (GBr)
 8. Mark Christian (GBr)
 9. Lennard Hofstede (Ned)
 10. Joey Rosskopf (VS)

Eindstand

 1. Serge Pauwels - in 11u53'04"
 2. Omar Fraile (Spa) - op 6"
 3. Jonathan Hivert (Fra) - 7"
 4. Brent Bookwalter (VS) - 18"
 5. Matthew Holmes (GBr) - 20"
 6. Maurits Lammertink (Ned) - z.t.
 7. Mark Christian (GBr)
 8. Tao Geoghegan Hart (GBr)
 9. Lennard Hofstede (Ned)
 10. Joey Rosskopf (VS) - 35"

Ploegmakker Mark Cavendish is in de wolken met de zege van Pauwels