Nys maakt commentaardebuut op de radio: "Ik vind het heel spannend"

vr 21/04/2017 - 11:16 Zondag maakt Sven Nys zijn debuut als cocommentator op Sporza Radio aan de zijde van Christophe Vandegoor. "Commentaar geven doe ik heel graag, ik ben blij dat ik dat mag doen", zegt Nys. Wij hadden ook nog een test voor Nys: hoe goed kent hij Vandegoor?

Sven Nys was al cocommentator op televisie, maar zondag zal hij voor het eerst te horen zijn op de radio in dezelfde rol. "Ik vind het heel spannend, het is een totaal ander gegeven", zegt Nys.

VRT

"Je kunt niet meteen meegeven wat de mensen zelf zien. Je moet vertellen wat jij ziet en doorgeven naar de luisteraars. Ik ben heel blij dat ik dat mag doen. De radio is een medium dat erg gerespecteerd wordt in de wielerwereld."

Nys beleeft er ook plezier aan. "Commentaar geven doe ik heel graag. Het is nu de andere kant van de sport waar ik bij betrokken word. Ik heb ook fijne collega’s met veel ervaring in hun vak en fantastisch om mee te werken."

"Ik heb het voordeel dat ik met die mensen al jaren contact heb als sporter en zo hebben we een goeie band opgebouwd. Christophe en ik hebben duizenden interviews gedaan, het zal zondag heel goed verlopen."

"Kwiatkowski komt goed tot zijn recht in koersen van 250 km"

Wat verwacht Nys van Luik-Bastenaken-Luik? "Het is een heel andere koers dan de Waalse Pijl, maar natuurlijk is Alejandro Valverde een van de favorieten. Maar Kwiatkowski heeft bewezen dat hij in wedstrijden van meer dan 250 kilometer heel goed tot zijn recht komt."

Nys hoopt ook dat de Belgen zich zullen tonen. "Ik hoop dat Tim Wellens zijn betere benen kan terugvinden en dat hij meespeelt in de finale. En dan kijk ik ook uit naar Dylan Teuns. Hij is nog jong, maar hij zal zijn rol wel spelen."

Hoe goed kent Sven Nys Christophe Vandegoor? Wij deden de test:

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Vragen en antwoorden:

  • Wat is het lievelingsliedje van Christophe Vandegoor? Everlong van de Foo Fighters ✅
  • Wat is zijn favoriete koers om commentaar te geven? Milaan-Sanremo ❌ (Parijs-Roubaix)
  • Hoeveel keer was hij al commentator voor Parijs-Roubaix? 10 keer ✅
  • Van wie had hij een poster op zijn kamer? Eddy Merckx ❌ (volleybalspeelster en model Gabrielle Reece)
  • Hoeveel wielerwedstrijden heeft Christophe gewonnen? ❌ (1, als nieuweling)

Om elkaar beter te leren kennen, gingen Nys en Vandegoor samen trainen

VRT

Sven Nys en Frank Hoste in de Tour

Luik-Bastenaken-Luik is maar een opstapje voor Sven Nys, want hij trekt in juli ook naar de Tour de France aan de zijde van Christophe Vandegoor. Nys is de cocommentator in het eerste deel van de Tour, daarna neemt Frank Hoste (foto onder) over.