Bakelants: "Van Avermaet of Gilbert? Twee kopmannen voor WK"

do 20/04/2017 - 07:05 Nu Philippe Gilbert ook de Amstel Gold Race op zak heeft gestoken, kan de discussie over dé man van het voorjaar opnieuw losbarsten. "Een heel straffe prestatie van Greg, maar Gilbert wint wel op twee verschillende terreinen", zei Jan Bakelants in Extra Time Koers.

"Je kan niet kiezen", opent Bakelants de discussie. "Ze winnen allebei een monument, maar ik zet de Amstel Gold Race boven de drie andere koersen die Van Avermaet wint."

Gilbert wint wel op twee verschillende terreinen en dan nog eens tegen frisse renners die uit het Baskenland komen. Ik vind dat we hun prestaties even hoog moeten inschatten.
Jan Bakelants

Sven Nys en Karl Vannieuwkerke volgden die redenering niet. "Gilbert heeft een fantastische prestatie geleverd, maar ik vind de regelmaat bij Greg van de Omloop Het Nieuwsblad tot nu nog net iets groter. De E3 en Gent-Wevelgem mogen daarin absoluut niet worden onderschat", zei Nys.

"Als je de renners op voorhand laat kiezen tussen een zege in Parijs-Roubaix of de Ronde van Vlaanderen, zal het niet veel uitmaken. Maar als ze moeten kiezen tussen de combinatie van de Omloop, de E3 en Wevelgem of de Amstel Gold Race dan kiest negentig procent voor de drie koersen samen", argumenteerde Vannieuwkerke.

Toch gaf Bakelants zich nog niet gewonnen. "Gilbert wint wel op twee verschillende terreinen en dan nog eens tegen frisse renners die uit het Baskenland komen. Ik vind dat we hun prestaties even hoog moeten inschatten. Voor het WK moeten we zelfs niet kiezen, momenteel hebben we twee kopmannen."

VRT ???media.video.type.mz_vod???

"Goed dat Gilbert en Van Avermaet niet meer samen rijden"

Nu Van Avermaet en Gilbert niet meer in hetzelfde BMC-shirt rondrijden, lijken de twee Belgen ontbolsterd. Dat wordt ook bevestigd door de statistieken. Ze hebben 102 wedstrijden afgewerkt in dezelfde ploeg en dat leverde vier overwinningen op. Dit seizoen stonden ze tien keer samen aan de start in een verschillende ploeg en was ook goed voor vier overwinningen.

"Het is goed voor de koers dat ze niet meer samen rijden", zei D'hoore. "Toen ze in dezelfde ploeg reden, werd de koers lamgelegd in de finale en nu is er spektakel."

VRT ???media.video.type.mz_vod???