Leif Hoste moet monsterboete niet betalen: "Dit heeft aan mij geknaagd"

wo 19/04/2017 - 15:59 Ex-wielrenner Leif Hoste moet toch geen boete van 150.000 euro betalen aan de UCI. Hij werd in 2013 veroordeeld op basis van afwijkingen in zijn bloedpaspoort, maar volgens de rechtbank in Gent zijn er geen harde bewijzen voor dopinggebruik. "Ik ben heel blij dat er eindelijk een uitspraak is."

Eind 2012 hing Leif Hoste zijn fiets aan de haak, maar eind 2013 werd hij toch nog voor twee jaar geschorst door afwijkende waarden in zijn bloedpaspoort. Volgens de Internationale Wielerunie UCI wees dat op dopinggebruik. De renner kreeg ook een fikse boete van 300.000 euro opgelegd, die later wel nog gehalveerd werd.

Deze zaak is al jaren aan de gang. Dit heeft aan mij geknaagd, zeker omdat ik onschuldig was. Dat is nu bevestigd.
Leif Hoste

Hoste ging in eerste instantie niet in beroep tegen de uitspraak bij het Internationaal Arbitragehof voor de Sport (TAS), maar toen de UCI de boete ook effectief wilde innen, stapte de ex-renner naar de burgerlijke rechtbank in Gent. Die scheldt de boete nu kwijt.

De rechtbank volgt de redenering van de advocaten van Hoste dat afwijkende waarden in een bloedpaspoort geen direct bewijs zijn voor dopinggebruik. Hoste, die dopinggebruik ook altijd ontkend heeft, testte immers nooit positief.

"Ik ben heel blij dat er nu eindelijk een uitspraak is gekomen", zei Hoste in een korte reactie. "De zaak is al jaren aan de gang. Dit heeft aan mij geknaagd, zeker omdat ik onschuldig was. Dat is nu bevestigd."

De UCI kan wel nog in beroep gaan. "We zullen de zaak nu laten betekenen en daarna overmaken aan de UCI. Dat kan toch nog twee maanden in beslag nemen", verduidelijkte advocaat Kristof Desaedeleer. "Daarna kan de UCI alsnog reageren, maar we gaan ervan uit dat de hele affaire wel definitief van de baan is."